Twee op de drie Spanjaarden steunt nieuwe belastingen op grote kapitalen en bedrijven

Twee op de drie Spanjaarden steunt nieuwe belastingen op grote kapitalen en bedrijven
Beeld: Canva

Twee op de drie Spanjaarden steunt nieuwe belastingen op grote kapitalen en bedrijven

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ongelijkheid vormt wereldwijd een van de grootste maatschappelijke uitdagingen. Een kleine groep mensen bezit een groot deel van de weelde op aarde, en in Spanje blijkt uit onderzoek dat twee op de drie inwoners nieuwe belastingen op die hoogste klasse steunen.

Het is een overweldigende meerderheid van de Spanjaarden die vindt dat wie meer bezit ook meer hoort bij te dragen aan de samenleving. Een onderzoek van 40dB (voor El Pais en Cadena SER) toont aan dat maar liefst twee op de drie Spanjaarden voor zo een belasting te vinden zijn.

Concreet gaat het om bijzondere belastingen voor grote bedrijven. Ook steunt die groep de beslissing van de regering een onderzoek te openen naar iedereen met een kapitaal boven de 3 miljoen Euro. Toch valt bij die steun ook een kanttekening te plaatsen. Een deel van de mensen die voor verhoogde belastingen zijn, vreest namelijk wel dat dergelijke maatregelen een kapitaalvlucht naar andere landen kan inhouden en de voor de Spaanse consument rampzalige gevolgen kan meebrengen. Bedrijven zouden de belasting namelijk kunnen doorrekenen in hogere tarieven en prijzen, waardoor de last uiteindelijk weer op de schouders van minder gegoede burgers valt.

De enige uitzondering op de tendens ziet men bij de kiezers van VOX. Aan extreem rechtse zijde is slechts een op de drie stemmers akkoord met verhoogde belastingen. 43% is het daar wel eens met de belasting voor grote bedrijven.

Twee op de drie Spanjaarden vindt alleszins dat het huidige belastingsysteem voordeliger is voor de hoge klasse. Degene die het meest worden benadeeld zouden de zelfstandigen zijn (volgens 70% van de deelnemers). Daarna volgt de Middenklasse (63%), de kleine en middelgrote bedrijven (62%) en dan volgens 57% van de deelnemers de armste mensen.

Ga naar de inhoud