Search
menu
Search

De opkomst en ondergang van het verlaten Belgische paradijs Ten-Bel op Tenerife (UPDATE)

De opkomst en ondergang van het verlaten Belgische paradijs Ten-Bel op Tenerife
Beeld: via YouTube

De opkomst en ondergang van het verlaten Belgische paradijs Ten-Bel op Tenerife (UPDATE)

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en staat bekend om haar prachtige natuur en stranden. Maar het eiland had ooit nog een andere grote trekpleister: de Belgische vakantiebestemming Ten-Bel. Dit ooit zo populaire vakantieoord is nu het zogenaamde ‘Tsjernobyl van Tenerife’ geworden vanwege de trieste staat van verval. Dit artikel beschrijft de opkomst en ondergang van Ten-Bel of de Costa del Silencio in Arona.

De redactie van SpanjeVandaag heeft contact gehad met een groep vrijwilligers die sinds september 2023 hard aan het werk is om Ten-Bel op te knappen en beter bewoonbaar te maken. Dankzij inmiddels 40 vrijwilligers krijgt Ten-Bel beetje bij beetje de glans van weleer terug. Meer informatie lees je op de FB-pagina Costa Del Silencio Limpio-Voluntarios of in DIT ARTIKEL.

België speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Ten-Bel. Het was namelijk een samenwerking tussen Belgische en Canarische investeerders die leidde tot de bouw van Ten-Bel. De naam Ten-Bel is zelfs een samentrekking van Tenerife en België.

In de jaren 60 en 70 gingen steeds meer Belgen op vakantie naar warmere oorden. Tenerife werd een geliefde bestemming vanwege het aangename klimaat. Belgische touroperators zagen brood in de ontwikkeling van vakantieoorden op het eiland.

Ontstaan Ten-Bel

In 1969 sloten de Belgische touroperator Sun International en de Canarische investeerder Antonio Plasencia een deal voor de bouw van een vakantieoord in het zuiden van Tenerife. Het moest een uniek complex worden, geïnspireerd op de Belgische architectuur.

De eerste appartementencomplexen verrezen in 1971. In de jaren erna groeide Ten-Bel uit tot een waar vakantiedorp met meer dan 10 resorts, winkels, restaurants en bars. Het werd een toeristische trekpleister op Tenerife.

Hoogtijdagen Ten-Bel

In de jaren 70 en 80 beleefde Ten-Bel zijn gloriejaren. Duizenden Belgen brachten er hun vakantie door. De sfeer was ontspannen en gezellig. Overdag was er van alles te doen: zwemmen, zonnen, sporten. ’s Avonds waren er liveoptredens bij het zwembad en gingen de vakantiegangers uit in de plaatselijke discotheken.

Ten-Bel stond bekend om de uitstekende service en gezelligheid. Vele vriendschappen en zelfs huwelijken zijn er gesmeed. Het was voor veel Belgen dé plek om naartoe te gaan.

Ten-Bel groeide uit tot het vakantieoord voor Belgen op Tenerife. Het had een unieke sfeer die het onderscheidde van andere bestemmingen op het eiland. Helaas is het paradijs Ten-Bel nu verworden tot een spookstad.

Ondergang Ten-Bel

Vanaf de jaren 90 liep het aantal bezoekers aan Ten-Bel geleidelijk terug. De oorzaak was een mix van factoren: de opkomst van goedkopere vakantiebestemmingen, verouderde faciliteiten en onenigheid tussen de eigenaren.

In de decennia daarna raakte Ten-Bel steeds verder in verval. Veel appartementen en voorzieningen staan al jaren leeg en vervallen. Het ooit zo bruisende complex oogt nu desolaat en verlaten. Onkruid woekert overal en ramen zijn ingeslagen. Het lijkt een spookstad.

Toekomst Ten-Bel

Er zijn al verschillende pogingen gedaan om Ten-Bel nieuw leven in te blazen, maar telkens sprongen die af. Momenteel is er opnieuw een plan voor renovatie en heropening, maar of dat ooit zal slagen is zeer de vraag.

De verpaupering van Ten-Bel is symptomatisch voor projectontwikkelingen op de Canarische Eilanden die vastlopen in eindeloze juridische procedures. Het is de vraag of het ooit nog goed komt met dit vergeten vakantieparadijs.

Ga naar de inhoud