Search
menu
Search

Sigourney Weaver krijgt Goya Internacional 2024 Spaanse filmprijs

Sigourney Weaver krijgt Goya Internacional 2024 Spaanse filmprijs
Beeld: via canva.com

Sigourney Weaver krijgt Goya Internacional 2024 Spaanse filmprijs

Sigourney Weaver, de Amerikaanse actrice die bekend is van films als ‘Alien’, ‘Gorilla’s in de Mist’ en ‘Avatar’ heeft de Goya Internacional 2024 toegekend gekregen, de prijs van de Spaanse Filmacademie die op 10 februari in Valladolid wordt uitgereikt.

Sigourney Weaver is een van de meest gerespecteerde actrices in de filmindustrie. Ze is drie keer genomineerd geweest voor een Oscar en heeft een BAFTA en een Golden Globe gewonnen. Sigourney Weaver werd geboren in New York en haar echte naam is Susan Alexandra Weaver, maar ze gebruikt de artiestennaam Sigourney als eerbetoon aan een personage uit de roman ‘The Great Gatsby’.

Haar filmdebuut maakte ze in 1977 met ‘Annie Hall’ van Woody Allen. Ze brak echter door met haar rol als luitenant Ellen Ripley in ‘Alien’ uit 1979. Deze rol zou ze nog drie keer vertolken in de opvolgende films uit de reeks. Andere grote hits waren onder meer ‘Ghostbusters’, ‘Gorilla’s in de Mist’ (waarvoor ze een Oscar-nominatie kreeg voor Beste Actrice) en ‘Avatar’.

Sigourney Weaver heeft ook in veel kleinere, onafhankelijke films gespeeld en wordt geprezen om haar veelzijdigheid. Naast acteren zet ze zich ook in voor verschillende goede doelen, zoals natuurbescherming en vrouwenrechten.

Goya-filmprijzen

Valladolid is een stad in Castilië en León waar jaarlijks het Seminci filmfestival wordt gehouden. Het is ook de stad waar op 10 februari de Goya-prijzen worden uitgereikt. De show vindt traditioneel plaats in Madrid, maar voor de komende jaren is de ceremonie verplaatst naar Valladolid.

De Goya Filmprijs, ook wel bekend als ‘Premios Goya’, is de hoogste filmprijs in Spanje. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España (de Spaanse Academie voor de Wetenschap der Kunsten en Cinematografie). De prijs is vernoemd naar de beroemde Spaanse schilder Francisco Goya.

De Goya Filmprijs werd in 1987 in het leven geroepen om de Spaanse filmindustrie te promoten en te erkennen. De prijs bestaat uit een bronzen borstbeeldje van Francisco Goya. De ceremonie, die qua opzet lijkt op de Academy Awards, vindt plaats aan het begin van elk jaar en wordt live uitgezonden op nationale televisie.

De Goya Filmprijzen worden uitgereikt in meer dan 20 categorieën, waaronder beste film, beste regisseur, beste acteur, beste actrice, beste mannelijke en vrouwelijke bijrol, beste scenario, beste camerawerk, beste montage, beste muziek en beste kostuums.

Ga naar de inhoud