Search
menu
Search

Een stormachtige week met orkaanachtige windvlagen in Spanje door storm Karlotta

Een stormachtige week met orkaanachtige windvlagen in Spanje door storm Karlotta
Beeld: via canva.com

Een stormachtige week met orkaanachtige windvlagen in Spanje door storm Karlotta

Spanje staat een stormachtige week te wachten met de komst van storm Karlotta, de elfde grote storm van het seizoen. Karlotta zal vanaf donderdag forse regen en harde wind met zich meebrengen, wat voor een radicale weersverandering zal zorgen vergeleken met de afgelopen dagen.

De storm Karlotta treft Spanje en brengt wijdverspreide regenval en harde wind. De anticycloon die het land al een tijdlang in zijn greep hield, trekt zich eindelijk terug. Dankzij een ‘atmosferische rivier’ zullen de regenbuien intenser zijn dan normaal. Tot en met zondag wordt er regen verwacht in heel Spanje. In sommige gebieden, met name in het zuidwesten, kan er meer dan 150 mm regen vallen. De wind draait naar het zuidwesten, wat de regenval verder zal aanwakkeren. Vanaf het weekend wordt er koude lucht vanuit het noorden aangevoerd, wat kan leiden tot sneeuwval in de bergen. De temperaturen zullen normaal worden voor de rijd van het jaar.

Meteorologen hebben code oranje afgegeven voor delen van Noordwest-Spanje vanwege de krachtige windstoten die storm Karlotta met zich meebrengt. Windsnelheden tot 130 km/u worden verwacht in delen van Galicië en Cantabrië. Ook in grote delen van Centraal- en Noord-Spanje worden windstoten tot 100 km/u voorspeld, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

De storm zal op donderdagmiddag en -avond over het noordwesten van het land trekken met zware buien en windstoten die plaatselijk orkaankracht kunnen bereiken. Code oranje is afgegeven voor de provincies Galicië, Asturië, Cantabrië en delen van Castilië en León, waar de situatie het gevaarlijkst wordt. De waarschuwingen blijven van kracht tot vrijdagochtend vroeg.

Ook in de rest van Spanje zullen de effecten van storm Karlotta voelbaar zijn. Naarmate de storm vrijdag oostwaarts over het land trekt, zal de wind geleidelijk in kracht toenemen tot windstoten van 50-70 km/u in grote delen van Centraal- en Oost-Spanje.

Vooral in de middag en vroege avond moet rekening worden gehouden met omvallende bomen, loskomende takken en objecten en verkeershinder als gevolg van de sterke wind. Ook kunnen lokale stroomstoringen optreden. Pas vrijdagavond zal de wind gaan liggen.

Automobilisten wordt geadviseerd om tijdens de storm zo veel mogelijk binnen te blijven en de verkeersinformatie in de gaten te houden. Onderweg is het verstandig om de snelheid aan te passen en extra afstand te houden tot voorgangers. Zorg dat losse objecten in en rond de auto goed zijn opgeborgen om schade en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Bij code oranje of zware windstoten is het raadzaam de auto met grote voorzichtigheid te verlaten en direct een veilige plek op te zoeken. Probeer schade aan de auto te voorkomen door deze niet in de buurt van bomen, reclameborden of ander los materiaal te parkeren.

Ga naar de inhoud