Afschaffing zomertijdregeling wordt uitgesteld tot 2021

Afschaffing zomertijdregeling wordt uitgesteld tot 2021
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Europees parlement heeft om meer tijd gevraagd om te beslissen of men de zomertijd gaat afschaffen in Europa. Dat houdt in dat de zomertijdregeling nog tot tenminste 2021 gehanteerd blijft. In Brussel wilde men nog dit jaar de zomertijd afschaffen of in ieder geval daarover een beslissing nemen maar dat zal niet meer lukken.

Alles leek erop dat op zondag 31 maart het de laatste keer zou zijn dat de zomertijd weer zou ingaan maar de belofte van de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zal niet kunnen doorgaan nu het Europees parlement om uitstel heeft gevraagd.

Na een Europese enquête over de zomertijdregeling bleek dat 84% van de deelnemers een einde wil aan de zomer- en wintertijd regeling. In het geval van de deelnemende Spanjaarden koos 93% voor afschaffing van de zomertijdregeling. In Nederland is 79% voor afschaffing en in België 84%.

Daarbij moet wel gezegd worden dat in deze drie landen er weinig deelname was aan de enquête. Zo deden er maar 88.652 Spanjaarden mee (0,19% van de totale bevolking), in Nederland was dat 27.606 deelnemers (0,16%) en in België 62.470 deelnemers (0,55%).

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 93% van de Spanjaarden wil geen zomertijdregeling meer[/su_note]

Naast het Europees parlement zijn er ook veel regeringen van EU-landen die meer bedenktijd vragen. Zo heeft Spanje een speciaal team van experts aan het werk gezet om de voor- en nadelen van de afschaffing van de zomertijdregeling te bewerkstelligen in Spanje.

Maar ook in andere landen zoals Duitsland, Litouwen, Finland, Estland, Letland, Kroatië, Ierland, Nederland, Tsjechië, Slowakije, Zweden en Frankrijk vraagt men om meer bedenktijd en wil men niet te gehaast een beslissing nemen over de zomertijdregeling. Landen als Groot Brittannië, Griekenland en Portugal verzetten zich tegen beëindiging van de verandering van de tijd.

De grootste angst bij de EU-lidstaten en ook in het Europees Parlement is dat het verkiezingsinitiatief van Juncker uiteindelijk zal zorgen voor een chaos van tijdzones in Europa waarin buurlanden andere tijden hebben. De EU-lidstaten hebben tot april 2020 de tijd gekregen om Brussel in te lichten of ze kiezen voor zomer of wintertijd.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

15
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
maclaren0@gmail.com

mensen denk nu eens even na degene die rots vast zeggen geef mij de winter tijd denk dan als werkmens s’morgens in donker naar werk rijden s’avonds in donker naar huis rijden wat gezellig zeg :::::::: nu de zomer tijd s’morgens in donker naar werk rijden s’avonds in het zonlicht naar huis rijden dan heb je toch nog een uurtje natuurlijk zonlicht of laat alle winter voorstanders maar aan de prozac zitten laat deze mensen maar lekker depressief worden door weken geen echt daglicht te zien

Marjan

Ik zeg 2 mogelijkheden: of zo laten als het nu is of als er dan toch iets moet worden afgeschaft, ga dan terug naar de natuurlijke situatie, dit is de huidige wintertijd aanhouden. En let goed op de natuurlijke tijdzones en niet naar wat buurlanden doen. Die tijdzones zijn er niet voor niets, ik word al depressief van de gedachte dat het in de winter pas om 9.30 licht wordt…. Kortom, ga niet rommelen met de natuur.

maclaren0@gmail.com

Marjan denk wel even de huidige tijd is geen originele winter tijd dat is nog eens een uur terug draaien dat is pas de echte winter tijd en die wil ik zeker niet in de winter al om zeker 16.00 u donker nee dank u geef mij maar de zomer tijd

jama

wuk ne sjever zeg,

Anouk

Moet idd een goed doordachte beslissing worden, maar dan zeg ik toch zomertijd aanhouden.

Langer licht dus beter voor het milleu
Langer licht veiliger in de spits
Langer licht beter voor je humeur

En een hoop besparing maar of de regering dit zo zal zien is maar de vraag

anton74

Langer licht wordt het nooit, wat je s avonds wint verlies je s ochtends. In noordwest Spanje zou het dan pas om 10 uur licht worden in de winter. Gewoon lekker laten zoals het is.

Jo

Dat het in Spanje later licht wordt is logisch: Spanje hoort immers sowieso in de Portugese/Engelse tijdzone thuis. Na gelijkschakeling in WOII was het Franco die de tijd – ten onrechte – niet heeft teruggezet.

Rob

Nee, terecht juist. Goede beslissing van Franco, want het is lekker lang licht in de avond. Aan ochtendlicht heb ik niks, want dan slaap ik nog.

anton74

En zo houdt de EU zich jaren bezig met een onzinnig verzoek van 0,1% van de bevolking en waar niemand met gezond verstand op staat te wachten.

Martin

Sorry Anton maar dit is écht een hekel issue. Niet zo eenvoudig op te lossen…al denken se het zo.

Rob

Maar dit is toch helemaal geen nieuws? Afgelopen najaar is al besloten tot dit uitstel, omdat een aantal landen, waaronder Nederland, meer tijd nodig heeft om tot een besluit te komen of het definitief zomer-of wintertijd wordt.

jules

ik versta niet dat je daar nog twee jaar moet over doen, ja of nee te zeggen

Rob

Ik begrijp dat wel. Het is een zeer complex vraagstuk met grote gevolgen voor de samenleving. Verstandig dus, die 2 jaar uitstel.

Martin

Ja Rob..ben het met je eens, heel complex en inderdaad is dit eerder reeds aangehaald. Afwachten zeker

Martin

Dat er weinig reactie was op de enquête in België komt omdat er te weinig van in de media kwam. Ook ik was niet op de hoogte

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.