MADRID – Het Europees parlement heeft om meer tijd gevraagd om te beslissen of men de zomertijd gaat afschaffen in Europa. Dat houdt in dat de zomertijdregeling nog tot tenminste 2021 gehanteerd blijft. In Brussel wilde men nog dit jaar de zomertijd afschaffen of in ieder geval daarover een beslissing nemen maar dat zal niet meer lukken.
Alles leek erop dat op zondag 31 maart het de laatste keer zou zijn dat de zomertijd weer zou ingaan maar de belofte van de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zal niet kunnen doorgaan nu het Europees parlement om uitstel heeft gevraagd.
Na een Europese enquête over de zomertijdregeling bleek dat 84% van de deelnemers een einde wil aan de zomer- en wintertijd regeling. In het geval van de deelnemende Spanjaarden koos 93% voor afschaffing van de zomertijdregeling. In Nederland is 79% voor afschaffing en in België 84%.
Daarbij moet wel gezegd worden dat in deze drie landen er weinig deelname was aan de enquête. Zo deden er maar 88.652 Spanjaarden mee (0,19% van de totale bevolking), in Nederland was dat 27.606 deelnemers (0,16%) en in België 62.470 deelnemers (0,55%).
[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 93% van de Spanjaarden wil geen zomertijdregeling meer[/su_note]Naast het Europees parlement zijn er ook veel regeringen van EU-landen die meer bedenktijd vragen. Zo heeft Spanje een speciaal team van experts aan het werk gezet om de voor- en nadelen van de afschaffing van de zomertijdregeling te bewerkstelligen in Spanje.
Maar ook in andere landen zoals Duitsland, Litouwen, Finland, Estland, Letland, Kroatië, Ierland, Nederland, Tsjechië, Slowakije, Zweden en Frankrijk vraagt men om meer bedenktijd en wil men niet te gehaast een beslissing nemen over de zomertijdregeling. Landen als Groot Brittannië, Griekenland en Portugal verzetten zich tegen beëindiging van de verandering van de tijd.
De grootste angst bij de EU-lidstaten en ook in het Europees Parlement is dat het verkiezingsinitiatief van Juncker uiteindelijk zal zorgen voor een chaos van tijdzones in Europa waarin buurlanden andere tijden hebben. De EU-lidstaten hebben tot april 2020 de tijd gekregen om Brussel in te lichten of ze kiezen voor zomer of wintertijd.