menu: rubrieken, zoeken & meer

Lagere temperaturen, sneeuw, regen en harde windstoten in Spanje

Lagere temperaturen, sneeuw, regen en harde windstoten in Spanje
Beeld: 123rf

Lagere temperaturen, sneeuw, regen en harde windstoten in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Spaanse weerdienst Aemet krijgen delen van Spanje dit weekend te maken met de nasleep van een koude poollucht stroom die over het land trekt. Dat heeft gevolgen voor de temperaturen die op veel plaatsen dalen maar ook op de regenval en sneeuw in het noorden van het land. Daarnaast zorgt de harde wind voor problemen.

De koude poollucht zal Spanje op vrijdag bereiken in het noordwesten van het Spaanse vasteland waar Galicië als eerste getroffen zal worden. Hier zal het vanaf 1.000 meter hoogte sneeuwen terwijl de wind voor een wilde zee met hoge golven zal zorgen.

De storm trekt daarna verder over het noorden van het land waar de autonome regio’s Asturië, Cantabrië, Baskenland, Castilië en León, Navarra, La Rioja en het noorden van de regio Aragón te maken kunnen krijgen met regen en sneeuw. In de Pyreneeën en de Picos de Europa zal de sneeuwgrens dalen naar 800 meter hoogte.

Vrijdag 6 maart / Aemet

Vanwege de wind zullen de autonome regio’s Catalonië (Gerona en Tarragona), Balearen en de provincie Alicante in de regio Valencia te maken krijgen met een wilde zee en hoge golven. Op Ibiza en Formentera moesten de autoriteiten op vrijdag de havens sluiten.

Niet overal gaan de temperaturen naar beneden zoals langs de Middellandse Zeekust waar men weliswaar last heeft van de harde wind maar waar de temperaturen vanaf zaterdag zelfs iets omhoog gaan, in tegenstelling tot het noorden en noordwesten van het land. 

Zaterdag 7 maart / Aemet

Ook op de Canarische Eilanden, met uitzondering van Fuerteventura, het noorden van Gran Canaria en het noorden van Tenerife, heeft men te maken met harde windvlagen waardoor de zee erg wild kan zijn. Vanaf zaterdagmiddag zal alleen Lanzarote nog te maken hebben met de harde wind.

Vrijdag 6 maart / Aemet