Nieuwe ‘seks tegen wil is verkrachting’ wet in Spanje

Nieuwe ‘seks tegen wil is verkrachting’ wet in Spanje
Beeld: 123rf

Nieuwe ‘seks tegen wil is verkrachting’ wet in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister voor Gelijkheid Irene Montero heeft de nieuwe wet ‘Ley Orgánica de Garantía Integral de la Libertad Sexual’ of in de volksmond de ‘solo sí es sí’ wet gepresenteerd. Deze wet is door de ministerraad afgelopen dinsdag aangenomen en zorgt ervoor dat Spanje het tiende land in Europa zal zijn dat seks zonder instemming gelijkstelt aan verkrachting.

Seks zonder instemming zal niet alleen strafbaar worden maar wordt met deze nieuwe wet ook als verkrachting gezien. Dit is een zeer belangrijke stap voor de erkenning van slachtoffers van verkrachtingen. 

Met deze nieuwe wet en aanpassing in het wetboek van strafrecht zal het verschil tussen misbruik (abuso) en seksuele mishandeling (agresión sexual) weg komen te vallen en zal dit automatisch een celstraf tot 15 jaar opleveren in de ergste gevallen van verkrachting (violación). 

Ook worden de misdrijven straat-pesterij, stalking, intimidatie, afpersing, pedofiele misleiding en het opzettelijke infecteren met seksueel overdraagbare aandoeningen geïntroduceerd waar ook straffen voor gegeven kunnen worden na aanpassing van het wetboek van strafrecht (Código Penal).

‘De wet ‘alleen ja is ja’ is de wet van de feministische beweging’, zei Irene Montero in dankbaarheid voor deze “aanhoudende en onvermoeibare” mobilisatie van activisten. 

De aanpassing van de wet volgt na de bekende groepsverkrachtingszaak van ‘La Manada’ in Pamplona. Vijf mannen die een 18-jarige vrouw hadden verkracht, werden vrijgesproken van verkrachting omdat het slachtoffer ‘buiten bewustzijn’ was, aldus de rechter. De vrouw was onder invloed van drank en drugs en kon daardoor geen verzet of dwang aantonen. 

De daders gingen wel jaren de cel in maar kregen een lagere straf voor seksueel misbruik. Dit leidde tot enorme protesten in verschillende Spaanse steden waar mensen opriepen de mannen voor verkrachting te berechten. Het Spaanse Hooggerechtshof deed dit in 2019 alsnog.

Ga naar de inhoud