Spanje is Europa’s grootste exporteur van haaienvinnen

Spanje is Europa’s grootste exporteur van haaienvinnen
Beeld: Canva

Spanje is Europa’s grootste exporteur van haaienvinnen

MADRID – Uit een onderzoek van het International Fund for Animal Welfare (IFAW) blijkt dat Spanje een van de grootste exporteurs in de wereldwijde haaienvinnen handel is naar de belangrijke Aziatische handelsmarkten Hongkong, Singapore en Taiwan. Andere grote exporterende lidstaten zijn Portugal, Nederland en Frankrijk. De grootste importeurs van haaienvlees vanuit Hongkong SAR, Singapore en China’s Taiwan zijn Italië, Spanje en Griekenland.

Voor het eerst wordt er in het IFAW-onderzoek een compleet beeld geschetst van de rol van de Europese Unie (EU) in de wereldwijde handel in haaienproducten. De basis van dat onderzoek zijn officiële ruwe douanegegevens in de periode 2003-2020 uit de Speciale Administratieve Regio Hongkong van China, Singapore en Taiwan, provincie van China, over de invoer en uitvoer van zowel haaienvlees als vinnen. De gegevens laten zien dat 45% van de haaienvinnen ingevoerd in Hongkong SAR, Singapore en China’s Taiwan in 2020, afkomstig was uit EU-lidstaten zoals Spanje, Portugal, Nederland, Frankrijk en Italië. 

In de periode 2003-2020 werd in totaal 188.368,3 metrische ton haaienvinnen ingevoerd in Hongkong SAR, Singapore en China’s Taiwan. De EU was verantwoordelijk voor bijna één derde van deze ingevoerde producten (gemiddeld 28%, 53.407,49 metrische ton), en haar aandeel in de invoer van vinnen is sinds 2017 significant gestegen tot maar liefst 45% in 2020. Terwijl de wereldwijde export van haaienvinnen naar deze Aziatische markten is afgenomen, is het aandeel van de EU-export in verhouding tot de totale export juist toegenomen.

Spanje staat op de eerste plaats in de top 5 met 51.795 metrische ton aan haaienvinnen terwijl Portugal op de tweede plaats staat met 642 metrische ton en Nederland op de derde plaats staat met 621 metrische ton aan haaienvinnen. Frankrijk en Italië sluiten de top 5 met respectievelijk 295 en 25 metrische ton.

Haaienpopulaties over de hele wereld lopen snel terug. Meer dan de helft van alle haaiensoorten wordt met uitsterven bedreigd of is gevaarlijk dicht bij dat punt. Het aantal pelagische haaien (haaiensoorten die in de diepzee leven) is in de afgelopen 50 jaar al met 70% gedaald. Uit recent onderzoek bleek ook dat haaienpopulaties ‘functioneel uitgestorven’ zijn in 20% van de riffen die wereldwijd werden onderzocht. “Klein en groot, in kustwateren en in de diepzee, haaiensoorten verdwijnen in rap tempo.”, aldus Barbara Slee, co-auteur van het rapport en EU Manager voor Marine Conservation bij IFAW. “Maar bij effectief beheer kunnen haaienpopulaties zich herstellen, dat is bewezen.”

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.