Vrienden uit Lugo rijden naar grens Oekraïne en keren terug met 9 vluchtelingen

Vrienden uit Lugo rijden naar grens Oekraïne en keren terug met 9 vluchtelingen
Beeld: Europa Press

Vrienden uit Lugo rijden naar grens Oekraïne en keren terug met 9 vluchtelingen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LUGO – Een koppel uit Lugo reageerde positief op de ruwe beelden die uit Oekraïne binnenlopen na de Russische invasie. Ze stapten in hun wagen en reden tot aan de Poolse grens. Ondertussen zijn ze terug in Spanje met 9 vluchtelingen.

Na de Russische invasie kwam een grote vluchtelingenstroom op gang. Europeanen aller landen tonen zich gelukkig van hun solidairste kant, en ook in Spanje worden heel wat acties op touw gezet om de vluchtelingen te helpen.

Héctor Pérez y Paulo Ribeiro, zo heten de vrienden die in hun wagen stapten om tot aan de Poolse grens te rijden en daar een aantal vluchtelingen op te pikken. Ze deden er twee dagen over om de 3.200 kilometer tot aan de grens af te leggen.

Héctor Pérez heeft het er over alsof het niets is, terwijl ze maar liefst 6.400 kilometer aflegden om 9 vluchtelingen te herenigen met hun familie in A Coruña en Madrid. Na aankomst in Medyka, waar zich een van de vluchtelingenkampen bevindt, vonden ze vooral chaos en onrust. “Ook al is het ontvangstcentrum goed georganiseerd, weten velen niet waar naartoe te gaan, ze lieten alles achter”, vertelt hij aan de krant La Voz de Galicia.

Dankzij hun oproep op facebook vond een Oekraïense vrouw uit Madrid het hulpvaardige duo. Ze gaf hen het punt van ophalen door, en Hector en Paulo troffen er de vluchtelingen aan. Pas toen de auto helemaal vol zat, keerden ze richting Spanje terug. 

In Lugo ontbrak het niet aan adresjes om te verblijven. “Ik had heel wat telefoontjes van mensen uit het dorp die onderdak, eten en andere hulp wouden bieden zodat het hen aan niets ontbreekt”, vertelt Paulo.

Ga naar de inhoud