Peón de Arriba: het verloren dorp in León dat herrees als ecologische nederzetting

Peón de Arriba: het verloren dorp in León dat herrees als ecologische nederzetting
Beeld: YouTube / screenshot

Peón de Arriba: het verloren dorp in León dat herrees als ecologische nederzetting

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LEÓN – Het had kunnen in vlammen opgaan. Het onkruid had het dorp kunnen verteren. Of het had simpelweg stilletjes kunnen afbrokkelen. Maar nee, de gemeente Carracedelo besloot 12 jaar geleden het verlaten dorp Peón de Arriba van de ondergang te redden. Nu is het een duurzame ecologische nederzetting (ecoaldea) die wordt uitgebaat als toeristisch complex.

Peón de Arriba verloor in 1971 haar laatste inwoner. De laatste deur die dicht ging was die van Casa Cobos. Een jaar daarvoor verliet de familie Macías Macías hun huis al. Twee families met elk zeven kinderen in een dorp met drie huizen waar het niet ongewoon was een wolf uit de bron te zien drinken.

De kinderen gingen te voet naar school. Elke dag moesten ze met een vlot de rivier Sil over. Van die tijd resten alleen nog herinneringen. De kinderen zijn ondertussen grootmoeders en grootvaders. Zij waren blij nieuw leven te zien in Peón de Arriba, en twijfelden dan ook niet toen het gemeentebestuur van Carracedelo de eigendommen kocht voor een groots project.

Vandaag zijn dankzij dit initiatief alle drie de huizen volledig gerenoveerd. Er zijn 30 logeerplaatsen, een nieuw bijgebouw en een paar gemeenschappelijke zones. In totaal werd 830.000 euro in het project geïnvesteerd. 

Het dorp is nu een duurzame ecologische nederzetting. Het heeft zijn eigen waterbron, een septische put en een installatie met zonnepanelen. Het bedrijf dat de installatie uit zal baten heet León Aventura. Ze bieden een vakantie vol bergsport, speleologie, natuur en geschiedenis aan. Vandaag kan je in Peón raken via San Juan de Paluezas, Campañana en Villaverde, maar nooit over een asfaltweg.

Ga naar de inhoud