Hoe is het nu met het aantal positief geteste en overleden personen en coronavaccinatie in Spanje?

Hoe is het nu met het aantal positief geteste en overleden personen en coronavaccinatie in Spanje?
Beeld: Canva

Hoe is het nu met het aantal positief geteste en overleden personen en coronavaccinatie in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Je hoort of leest nog maar weinig over het aantal positief op Covid-19 geteste personen, over het aantal coronadoden en ziekenhuisopnames of hoe de vaccinatiecampagne gaat in Spanje. Toch maakt het ministerie van Volksgezondheid elke vrijdag nog steeds cijfers bekend waaruit blijkt dat er nog maar weinig nieuwe besmettingen of doden bijkomen terwijl de vaccinatie langzaam verder gaat.

Volgens de laatste wekelijkse cijfers (PDF) op vrijdag 3 maart, zijn er in een week tijd 7.039 nieuwe positief op Covid-19 geteste personen bijgekomen. Met dat aantal is het totaal sinds het begin van de pandemie (in maart 2020) gestegen naar 13.770.429 positief geteste personen in Spanje. Daarvan zijn er 3,1 miljoen 60 jaar en ouder waarvan er 4.373 positief getest werden in de afgelopen week.

Wat betreft het aantal coronadoden zijn er afgelopen week 55 personen overleden door of met Covid-19. Daarmee is het officiële aantal coronadoden gestegen naar 119.479 sinds het begin van de pandemie (in maart 2020) volgens de wekelijkse cijfers (PDF).

Het aantal ziekenhuisopnames van covidpatiënten in Spanje is volgens de wekelijkse cijfers (PDF) de afgelopen week verder gedaald naar 1.827 personen. Wat betreft de covidpatiënten die zich op de intensive care afdeling bevinden, is dat ook gedaald naar 84 patiënten.

Corona-vaccinatie

Met meer dan 85% van de bevolking die volledig is gevaccineerd met twee prikken en meer dan de helft de herhaalprik heeft gekregen, is Spanje een van de landen met een van de hoogste percentages gevaccineerden. In totaal zijn in Spanje 40.730.568 inwoners vanaf 5 jaar met twee coronaprikken en hebben 26.517.510 personen een eerste boosterprik of herhaalprik ontvangen, in totaal dus drie prikken, terwijl 7.543.644 personen van 60 jaar en ouder een vierde prik hebben ontvangen, zoals in de wekelijkse cijfers (PDF) te zien is.

Nog geldende corona-maatregelen

Zoals bekend geldt in Spanje nog steeds een mondkapjesplicht op diverse gesloten plaatsen in onder andere gezondheidscentra zoals medische centra, ziekenhuizen, apotheken, tandartsen, fysiotherapeuten en verpleeghuizen. Dat geldt dan voor de personen die deze plaatsen bezoeken en die daar werken. Op 8 februari 2023 kwam een einde aan de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en bij bezoeken aan opticiens en orthopedische specialisten.

Ga naar de inhoud