De Spaanse toerist David die de belegering van Hostomel in Oekraïne overleefde

De Spaanse toerist David die de belegering van Hostomel in Oekraïne overleefde
Beeld: David Lopez

De Spaanse toerist David die de belegering van Hostomel in Oekraïne overleefde

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse toerist David López stond 1 jaar geleden doodsangsten uit toen zijn reis naar Oekraïne veranderde in een nachtmerrie. Hij was in Kiev toen de Russische invasie begon. Toen David besloot in zijn oude Seat Arosa het land te verlaten, begaf die het ter hoogte van Hostomel. Het begin van veel ellende.

“De ergste plaats die je je kan inbeelden om motorpech te hebben”, vertelt de 48 jaar oude Catalaan. Hij reisde half Europa door in zijn Seat Arosa om zijn geliefde Oekraïne te bezoeken. Tot de dag voor de invasie leek er in Kiev geen vuiltje aan de lucht te zijn. David ging uit eten met vrienden, dook het nachtleven in en schrok de volgende ochtend wakker van het luchtalarm. Wanneer hij door heeft dat de oorlog is uitgebroken, rijdt hij meteen richting de Poolse grens.

“Kiev verlaten was een ware odyssee”, vertelt David. “De tankstations begaven het, de verkeerslichten functioneerden niet”. Wanneer hij er in slaagt Kiev te verlaten, begeeft zijn wagen het voor een eerste keer ter hoogte van de luchthaven Antonov. David ziet de raketten en gevechtsvliegtuigen boven zijn hoofd vliegen en denkt dat zijn laatste uur geslagen is.

Vanuit een tankstation belt de Catalaan zijn verzekeringsagent op. Daar klinkt het dat Oekraïne officieel een land in oorlog is. Bijgevolg springt de verzekering nergens meer voor in.

Met veel vijven en zessen slaagt David er in onderdak te verkrijgen bij de uitbater van het tankstation in Hostomel. Hij zal er 40 dagen onderduiken, tot de Spaanse NGO ‘Help to Ukraine’ hem helpt het land te ontvluchten. Hostomel verandert ondertussen in een ware hel. Het gros van de 15.000 inwoners verlaat de stad, het huis naast David wordt volledig platgebombardeerd. Bijna de hele dag duikt de familie onder in de kelder.

Na een week veroveren de Russen de stad Hostomel. Zij zwaaien er nu de plak. Wanneer een paar soldaten David ontdekken, worden ze erg nerveus omwille van zijn nationaliteit. “Een van de soldaten richtte op me met zijn vizier. Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen had.” Wanneer de militairen inzien dat hij geen journalist is, kalmeert de situatie.

Honger is er gelukkig niet in het huis. Achteraan ligt een grote moestuin, de kelder staat vol conserven. Uiteindelijk kan David op 4 April, 40 dagen na het begin van de invasie, veilig terug naar Spanje keren en er zijn verhaal levend en wel vertellen. Als alles rustig blijft rond Kiev, denkt hij er zelfs aan in september zijn gastfamilie opnieuw te bezoeken.

Ga naar de inhoud