Onderzoek naar de aanval van een beer op een everzwijn in de Pyreneeën (video’s)

Onderzoek naar de aanval van een beer op een everzwijn in de Pyreneeën
Beeld: via canva.com

Onderzoek naar de aanval van een beer op een everzwijn in de Pyreneeën (video’s)

In het afgelegen Valle de Arán, een pittoresk gebied in de Spaanse Pyreneeën, werd recent een opmerkelijk natuurverschijnsel vastgelegd op foto en video. Lokale bewoners waren getuige van een intense confrontatie tussen een beer en een wild zwijn, waarbij de beer uiteindelijk het zwijn doodde en als prooi claimde. Deze ongebruikelijke gebeurtenis heeft niet alleen de aandacht getrokken van natuurliefhebbers en wetenschappers, maar ook van de autoriteiten die belast zijn met het beheer van de dierenpopulaties in dit bergachtige gebied. Onderaan dit artikel zijn videobeelden te zien.

In de nacht van zondag op maandag trokken enkele buurtbewoners door het dal van Arán, onderweg naar hun bestemming. Onverwacht troffen ze een ongebruikelijke en dramatische scène aan op een afgelegen zijweg nabij het dorpje Canejan. Een jonge bruine beer had een wild zwijn overmeesterd en stond op het punt het dier te doden.

De alerte omstanders grepen snel naar hun mobiele telefoons en begonnen de intense strijd tussen de twee bosdieren op video vast te leggen. De beelden die ze opnamen, tonen de jonge beer die het zwijn vastgrijpt en het met zijn klauwen en tanden verscheurt. Ondanks de geweldige tegenstand van het zwijn, slaagde de beer erin zijn prooi te doden en uiteindelijk het levenloze lichaam van de weg te slepen om het in alle rust te verorberen.

Hoewel beren en wilde zwijnen beide inheems zijn in de Pyreneeën, is het een zeldzaamheid om getuige te zijn van een dergelijke confrontatie in het wild. De kracht en vastberadenheid van beide dieren tijdens hun strijd waren indrukwekkend om te zien. De snelle reactie van de omstanders om deze unieke gebeurtenis vast te leggen heeft geleid tot zeldzame en waardevolle beelden voor natuuronderzoekers en liefhebbers.

De beelden van de aanval van de beer werden snel gedeeld binnen de lokale gemeenschap en bereikten al snel de oren van de milieu-autoriteiten van de regio Arán. Deze incidenten worden nauwlettend in de gaten gehouden, aangezien ze inzicht geven in de populatie en het gedrag van de diersoorten in het gebied.

Waarnemingen beren in Pyreneeën

De afgelopen weken zijn er verschillende meldingen geweest van waarnemingen van beren in het dal van Arán en de nabijgelegen regio El Pallars Sobirà. Deze bergachtige en moeilijk toegankelijke gebieden zijn van oudsher het leefgebied van de bruine beer in de Pyreneeën.

Het lijkt erop dat de beren activiteit in deze periode van het jaar toeneemt, aangezien er ook vorig jaar in dezelfde periode meerdere waarnemingen werden gemeld. Experts vermoeden dat dit te maken heeft met de jaarlijkse cyclus van de beren, wanneer ze hun winterslaap verlaten en op zoek gaan naar voedsel.

De toename in waarnemingen kan ook worden toegeschreven aan de gestage groei van de beren populatie in de Pyreneeën. Dankzij een succesvol herintroductieprogramma dat 28 jaar geleden van start ging, is het aantal bruine beren in deze bergketen toegenomen tot meer dan 80 exemplaren in 2023.

Deze positieve ontwikkeling in de beren populatie is een opsteker voor natuurbeschermers en een indicatie dat de inspanningen om deze iconische soort te beschermen vruchten afwerpen. Tegelijkertijd brengt een grotere beren populatie ook meer kansen met zich mee voor interacties met mensen en andere diersoorten in hun leefgebied.

Ga naar de inhoud