Naderende ‘carrousel van stormen’ brengt opnieuw kou, sneeuw en regen naar Spanje

Naderende 'carrousel van stormen' brengt opnieuw kou, sneeuw en regen naar Spanje
Beeld: via canva.com

Naderende ‘carrousel van stormen’ brengt opnieuw kou, sneeuw en regen naar Spanje

Na een zachte winter met weinig neerslag in heel Spanje heeft de komst van stormen in de laatste weken van februari de winter naar het hele land teruggebracht, met overvloedige regenval in de regio’s aan de Cantabrische Zee en sneeuw in de Pyreneeën, waar de grootste sneeuwhoogtes van het seizoen te vinden zijn. Deze woensdag waarschuwt de Spaanse weerdienst Aemet voor de komst van een “carrusel de borrascas” of een carrousel van stormen.

De komst van een nieuwe storm in het noordwesten van het Spaanse vasteland zal vanaf donderdag 7 maart en de rest van de week leiden tot wijdverspreide en overvloedige neerslag. Hoewel de lucht op woensdag van west (Atlantische Oceaan) naar oost (Middellandse Zee) bewolkt zal raken, worden er nog geen buien verwacht.

Het is donderdag wanneer het eerste front van west naar oost over het Spaanse vasteland trekt. De zwaarste neerslag wordt verwacht in het westelijke deel zoals in Galicië, Extremadura en ook delen van Andalusië. Langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen zal de neerslag minder hevig zijn en pas in de vroege ochtend van vrijdag toeslaan. De sneeuwgrens zal tussen de 1200 en 1600 meter liggen, wat betekent dat er alleen hevige sneeuwval zal zijn in de belangrijkste bergketens. Tegen de avond zal koude lucht vanaf de zee het Spaanse vasteland bereiken en zich op vrijdag over het hele vasteland verspreiden, waardoor de temperatuur scherp daalt en de sneeuwgrens naar 800-1100 meter zakt.

Vrijdag zal het regenen, vooral in Andalusië en Galicië. De neerslag zal minder intens zijn dan op donderdag. Er wordt ook een zware storm verwacht aan de kust van de Cantabrische Zee. De zuidwestenwind zal op vrijdag zorgen voor meer verspreidde buien, vooral in Andalusië en Galicië, terwijl er een krachtige storm langs de noordkust zal razen.

Zaterdag wordt de meest uitdagende dag van deze weersituatie, met een nieuwe, diepere depressie die de vorige in het noordwesten zal vervangen. Dit nieuwe front zal naar verwachting actiever zijn dan dat van donderdag en zwaardere neerslag veroorzaken, terwijl het over het Spaanse vasteland van west naar oost trekt. Overvloedige sneeuwval wordt verwacht in de belangrijkste berggebieden, hoewel er nog veel onzekerheid bestaat over mogelijke sneeuwval op delen van het Centrale Plateau.

Op zondag wijst de meerderheid van de scenario’s erop dat de depressie zal verzwakken en zich naar het noorden zal verplaatsen, wat een geleidelijke atmosferische stabilisatie op het vasteland van Spanje zou moeten brengen. Op deze dag kunnen er nog steeds wijdverspreide buien voorkomen, maar minder intens dan de voorgaande dagen.

Vanaf maandag en de volgende week verwacht Aemet dat de neerslag beperkt zal blijven tot het uiterste noorden van Spanje.

Ga naar de inhoud