Verpleger in ziekenhuis Madrid gestorven na harde schop in scrotum

Verpleger in ziekenhuis Madrid gestorven na harde schop in scrotum
Beeld: via canva.com

Verpleger in ziekenhuis Madrid gestorven na harde schop in scrotum

Op 15 februari 2023 overleed een medewerker van het Hospital Fundación Instituto San José in Madrid na een fysieke aanval door een patiënt. De 57-jarige verpleger werd door een agressieve patiënt in zijn kruis geschopt waarna de man ten val kwam. De vakbond heeft een klacht ingediend bij de Arbeidsinspectie tegen de eigenaar van het ziekenhuis voor het niet naleven van protocollen voor agressie op de werkplek.

Het incident vond plaats in een residentie voor mensen met een verstandelijke beperking die deel uitmaakt van het ziekenhuis. Juan Alfonso R. P., een 57-jarige verpleegkundige, werd aangevallen door een patiënt en raakte ernstig gewond. Volgens de vakbond schopte de patiënt het slachtoffer in de testikels, waardoor hij viel, tijdelijk het bewustzijn verloor en kortstondig niet kon bewegen.

Ondanks zijn overplaatsing naar de verpleegafdeling van het centrum, ontving de medewerker alleen hulp van een verpleegkundige en werd hij op geen enkel moment onderzocht door een arts, aldus de vakbond.

De vakbond beschuldigt het management van het ziekenhuis ervan de nodige protocollen ter voorkoming van agressie op de werkplek niet te hanteren, geen passende preventieve maatregelen te hebben genomen en zijn werknemers onvoldoende te hebben opgeleid om met geweldsituaties om te gaan.

Overlijden mogelijk?

Na dit dodelijke incident vragen veel mensen zich af of je wel kunt overlijden na een schop in de testikels. Volgens experts is het zelden mogelijk om te overlijden na een schop in de testikels. Wereldwijd zijn er slechts vier gevallen bekend waarbij iemand overleden is na een dergelijke aanval.

Volgens de artsen die zijn geraadpleegd door deze krant, klopt er iets niet. Het is mogelijk dat de verpleger een andere vorm van letsel had of dat de klap zo hevig was dat er inwendige bloedingen ontstonden.

Een harde klap op de testikels veroorzaakt een intense en acute pijn die zelfs tot een hartaanval en de dood kan leiden. Een impact van deze aard zou interne bloedingen en een systemische ontstekingsreactie door het hele lichaam kunnen veroorzaken, wat een overdreven ontstekingsreactie en uiteindelijk de dood tot gevolg zou kunnen hebben, maar de klap zou extreem krachtig moeten zijn.

Het is ook denkbaar dat de trap in het scrotum een breuk in bijvoorbeeld de heup veroorzaakt. Het vet dat zich in de loop der jaren in dit gebied ophoopt, kan via de bloedbaan verspreid worden en een vetembolie veroorzaken, wat resulteert in trombose door vetembolieën. In ieder geval zal een autopsie de exacte doodsoorzaak van deze verpleger uit Madrid moeten verduidelijken.

Ga naar de inhoud