Search
menu
Search

Madrid krijgt een nieuw museum in een oude Belgische zagerij

Madrid krijgt een nieuw museum in de oude Belgische zagerij
Beeld: Medialabprado

Madrid krijgt een nieuw museum in een oude Belgische zagerij

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zogenaamde ‘Milla de Oro de arte’ zoals de wijk genoemd wordt waar in de Spaanse hoofdstad de belangrijkste musea te vinden zijn, zal er een nieuw museum bij gaan krijgen. Het aparte is dat dit museum gevestigd zal worden in een oude Belgische zagerij.

De Serrería Belga wat staat voor Belgische Zagerij, wordt omgetoverd tot het nieuwe museum ‘Espacio Cultural Serrería Belga‘. Het wordt dus een culturele ruimte met Belgische naam.

Dit nieuwe museum kan in 2021 haar deuren openen nadat het Medialab Prado, dat sinds 2007 in het gebouw in de calle de la Alameda straat gevestigd is, zal verhuizen naar een andere locatie.

Het uit twee gebouwen bestaande oude Serrería Belga komt dus vrij maar zal plaats bieden aan een nieuwe expositieruimte wat mogelijk wordt gemaakt dankzij het Museo de Arte Contemporáneo.

Het ‘Espacio Cultural Serrería Belga’ zal 5.000 kunstwerken huisvesten van o.a. Benjamín Palencia, Antonio López, Sigfrido Martín Begé, Manuel Valdés, Eduardo Arroyo, Juan Genovés, Eduardo Úrculo, Fernando Zobel en Luis Gordillo.

Zagerij

De Serrería Belga is een oud industrieel gebouw gelegen tussen de Calle de la Alameda, Calle Cenicero en Plaza de las Letras in de Barrio de las Letras wijk. Het bestond uit twee magazijnen, een voor zagerij en de andere voor magazijnen en droogkamers. 

Het geheel was eigendom van het bedrijf Sociedad Belga de los Pinares de El Paular, dat het in 1925 bouwde volgens een project van de architect Manuel Álvarez Naya.

De Belgische zagerij zette zijn activiteiten voort tot het einde van de jaren zeventig en werd in 2000 overgenomen door de gemeenteraad van Madrid om het gebouw voor culturele doeleinden te gebruiken.

Ga naar de inhoud