April doet ook in Spanje wat hij wil en dat is te merken met het vreemde weer

April doet ook in Spanje wat hij wil en dat is te merken met het vreemde weer
Beeld: Canva

April doet ook in Spanje wat hij wil en dat is te merken met het vreemde weer

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Van het fijne saharastof en de calima naar sneeuw, regen, wind, wilde zeeën met hoge golven naar temperaturen tot 30 graden, en dat allemaal in 30 dagen tijd in Spanje. In Spanje kent men de uitdrukking ‘en abril, aguas mil’ zoals we HIER al eens beschreven hebben en in Nederland gebruikt men ‘april doet wat hij wil’ terwijl in Vlaanderen ‘maartse buien en aprilse grillen’ gebruikt wordt. En dat blijkt ook in Spanje deze maanden waarbij het land te maken heeft met allerlei weersomstandigheden.

Spanje heeft te maken gehad met het fijne saharastof en de calima, sneeuw op plaatsen waar dat in april niet zou horen te vallen, hevige regenval, overstromingen, rivieren die uit hun oevers treden, een wilde zee met hoge golven die stranden, boulevards en strandpaviljoens vernielt en dan nu eindelijk lenteachtig weer met temperaturen tot 25 graden in het zuiden van het land.

De maanden maart en april kunnen met recht ‘locos’ genoemd worden wat betreft het weer. Maar waar men zich het meest druk om maakt is wat ‘el tiempo’ gaat doen tijdens de Semana Santa Paasweek. En het lijkt erop dat op veel plaatsen het slechte weer tijdens de week van processies plaats maakt voor beter en warmer weer.

De afgelopen uren is er echter nog steeds veel sneeuw gevallen zoals in het achterland van Murcia waar vanaf 1.800 meter hoogte tot wel 30 cm sneeuw viel en in de provincie Albacete waar tot 40 cm sneeuw werd geregistreerd. Hierdoor was het moeilijk rijden op verschillende wegen.

Maar het slechte weer van de afgelopen dagen, weken en maanden maakt plaats voor mooi en warm lenteweer als gevolg van een subtropische wind waardoor de thermometers tot 25 graden en op sommige plaatsen in Andalusië tot 30 graden omhoog kunnen schieten. De temperaturen stijgen met name in het zuiden van het Spaanse vasteland zoals Andalusië, het zuiden van Castilla-la Mancha, Extremadura, Murcia en de Valencia regio. In andere delen van het land zullen de temperaturen normaal zijn voor de tijd van het jaar.

Ga naar de inhoud