Search
menu
Search

20.000 trommelaars verbreken Semana Santa stilte in Teruel

Oeps ... foto ontbreekt!

20.000 trommelaars verbreken Semana Santa stilte in Teruel

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de provincie Teruel in Aragon zijn diverse dorpen die samen de ‘Ruta del tambor y el bombo’ vormen, de route van de trommels. Deze Goede Vrijdag (viernes santo) om 12.00 uur is het weer zover en zijn er 20.000 trommelaars op straat om de stilte van de Semana Santa processie te onderbreken om de dood van Christus aan te kondigen. Volgens de evangeliën was er op dat moment een aardbeving die Jeruzalem liet schudden.

Calanda vormt deel van de ‘Ruta del tambor y el bombo‘ waar ook Albalate del Arzobispo, Alcañiz, Alcorisa, Andorra, Híjar, La Puebla de Híjar, Samper de Calanda en Urrea de Gaén in de provincia Teruel (Aragón) toe behoren. Negen dorpen die elk om 12.00 uur op Goede Vrijdag de straten laten beven onder het geluid van de trommels tijdens de ‘Romper la hora’. Met het daverende geluid van de duizenden trommels, die traditiegetrouw door mannen, maar sinds 1980 ook door vrouwen, worden bespeeld, herleven de inwoners het tijdstip waarop Christus overleed.

Al zijn het vooral volwassenen die de trommels spelen, kinderen wordt het trommelen ook van jongs af aan al aangeleerd zodat deze later de traditie kunnen voortzetten. Al met al is het een waar spektakel om de duizenden mannen, vrouwen en kinderen in vooral paarse gewaden te zien trommelen.

Ga naar de inhoud