skip to Main Content
Spaanse supermarkten verdienen miljoenen met plastic boodschappen tasjes
Stock photo

Spaanse supermarkten verdienen miljoenen met plastic boodschappen tasjes

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Plastic tajes Spaanse supermarkten

Stock photo

MADRID – De verplichting in Spanje voor de supermarkten om minder plastic tasjes weg te geven en daar geld voor te vragen levert deze sector veel geld op waarbij we het over miljoenen euro’s hebben. Sinds 2011 moeten de supermarkten (en dus nog steeds niet alle winkels) een klein bedrag vragen voor de plastic herbruikbare zakjes en mogen deze niet meer gratis worden weggegeven.

Deze Europese norm van geen gratis plastic tasjes had in Spanje allang bij alle winkels moeten gelden maar de invoering daarvan heeft ook dit jaar weer vertraging opgelopen. Voorlopig moeten alleen klanten in supermarkten voor de plastic zakjes betalen waarbij het gaat over bedragen van 0,05, 0,10 en soms 0,15 euro. In veel gevallen verkopen de supermarktketens eigen herbruikbare tasjes en duurzame tassen die dan ook duurder zijn.

Met name die herbruikbare tassen zorgen nu voor een extra omzet bij de supermarkten. Deze herbruikbare en vaak gerecyclede tassen hebben prijzen van 0,60 tot 1,00 euro waardoor supermarkten vele miljoenen verdienen. De sociale verantwoordelijkheid van de supermarkten met het milieu en het terugdringen van de plastic afvalberg is daarnaast een zeer winstgevende business geworden waarbij men spreekt over een winst bij alle supermarkten van meer dan 600 miljoen euro.

De website merca2 vroeg de verantwoordelijken van diverse populaire supermarkten in Spanje naar hun plastic tasjes beleid en slechts enkelen wilden een antwoord daarop geven.

Dia

De Dia supermarktketen zegt dat ze in 2017 tenminste 175 miljoen herbruikbare plastic tasjes hebben verkocht waarmee ze 8,75 miljoen euro omzet maakten. Vreemd genoeg is het plastic tasje nu voor de Dia keten meteen ook het meest verkochte product.

De Dia verkoopt echter voor 0,58 euro ook stevige plastic, jute en van aardappel gemaakte tassen die milieuvriendelijk zijn waardoor de omzet en winst alleen maar hoger kan zijn. Over deze cijfers wilde de Dia echter niets kwijt.

Eroski

De Eroski groep verkocht in 2017 een totaal aan 80,5 miljoen plastic tasjes, verdeeld over 16,9 miljoen bij de Caprabo en 63,5 miljoen bij de Eroski supermarkten. Hiermee haalde deze keten tenminste 3,9 miljoen euro op. Daarnaast zal ook dit bedrag veel hoger zijn als men ook de stevige herbruikbare tassen meerekent waarvan er ongeveer 17,8 miljoen verkocht werden.

Mercadona

De Valenciaanse supermarktketen Mercadona is de grootste en populairste van heel Spanje en ongetwijfeld verkopen ze tientallen miljoenen plastic tasjes maar helaas wil de keten van eigenaar Juan Roig geen cijfers bekend maken. Met een marktaandeel van 24,1% in Spanje moeten de opbrengsten van de tasjes enorm zijn.

En dan hebben we het nog niet eens over de herbruikbare grote tassen die 0,60 euro kosten en die men tot in Nederland en België ziet. De omzet van deze plastic tassen moet enorm zijn en vele malen groter dan de eerder genoemde ketens.

Andere ketens

Ook over andere ketens zoals Carrefour, Lidl, Aldi etc. zijn geen cijfers bekend wat betreft de verkopen van de herbruikbare plastic tasjes en de duurdere herbruikbare tassen maar ook bij deze ketens zal het om miljoenen tasjes, tassen en euro’s gaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Vele geciviliceerde landen zouden een voorbeeld aan een “derde” wereld land als Rwanda moeten nemen. Alle plastic tasjes zijn daar geheel verboden, zo sterk dat zelfs in landende vliegtuigen platic moet worden achtergelaten, om import vervuiling tegen te gaan.
  Raar in Spanje kost kraan water best veel, is niet om te drinken en daardoor loopt half Spanje ook met wederom plastic weggooiflessen te zeulen. Zou ook een oplossing voor gevonden moeten worden.

 2. Aan de kassa is de eerste vraag Bolsa?
  Heb ik nog nooit gekocht. Als nu iedereen dit zou doen en zijn eigen tas meeneemt, dan zijn we toch van dit gezeur af. Geef niet de supermarkten de schuld, dat is te gemakkelijk.

  1. Ik neem elke keer mijn eigen zakje mee, zo spaar ik ook geld uit 🙂

 3. Het zoveelste failliet, pardon: winstmakerij voor de supermarktketens van een EU maatregel. Wat zijn al die fantastische dwangmaatregelen van het Politbureau van de EUSSR toch een zegen voor het (kapitaal)milieu. Rond het Brusselse politbureau zijn 100.000 mensen werkzaam met een gemiddeld jaarsalaris van 160.000 Euro. Dat kost wat, maar je krijgt er ook iets voor. Nietwaar? Gelukkig is Nederland zo onnoemelijk rijk dat ze miljarden per jaar naar Brussel kunnen schuiven.

  1. Niet naar Brussel, wél naar de EU. Trouwens België en alle andere moeten dat ook

  2. TOP reactie, ik had het niet beter kunnen verwoorden, helemaal mee eens Fran Carlos

 4. Alle plastic tassen verbieden.. Allen stoffen of dikke papieren zakken verkopen.

 5. Tja…. zo helpt et niet veel hé. En dat is nog niet zo erg, maar laat ze vervolgens niet overal rondslingeren zodat ze in de berm terug te vinden zijn.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken