Spaanse supermarkten verdienen miljoenen met plastic boodschappen tasjes

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse supermarkten verdienen miljoenen met plastic boodschappen tasjes

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De verplichting in Spanje voor de supermarkten om minder plastic tasjes weg te geven en daar geld voor te vragen levert deze sector veel geld op waarbij we het over miljoenen euro’s hebben. Sinds 2011 moeten de supermarkten (en dus nog steeds niet alle winkels) een klein bedrag vragen voor de plastic herbruikbare zakjes en mogen deze niet meer gratis worden weggegeven.

Deze Europese norm van geen gratis plastic tasjes had in Spanje allang bij alle winkels moeten gelden maar de invoering daarvan heeft ook dit jaar weer vertraging opgelopen. Voorlopig moeten alleen klanten in supermarkten voor de plastic zakjes betalen waarbij het gaat over bedragen van 0,05, 0,10 en soms 0,15 euro. In veel gevallen verkopen de supermarktketens eigen herbruikbare tasjes en duurzame tassen die dan ook duurder zijn.

Met name die herbruikbare tassen zorgen nu voor een extra omzet bij de supermarkten. Deze herbruikbare en vaak gerecyclede tassen hebben prijzen van 0,60 tot 1,00 euro waardoor supermarkten vele miljoenen verdienen. De sociale verantwoordelijkheid van de supermarkten met het milieu en het terugdringen van de plastic afvalberg is daarnaast een zeer winstgevende business geworden waarbij men spreekt over een winst bij alle supermarkten van meer dan 600 miljoen euro.

De website merca2 vroeg de verantwoordelijken van diverse populaire supermarkten in Spanje naar hun plastic tasjes beleid en slechts enkelen wilden een antwoord daarop geven.

Dia

De Dia supermarktketen zegt dat ze in 2017 tenminste 175 miljoen herbruikbare plastic tasjes hebben verkocht waarmee ze 8,75 miljoen euro omzet maakten. Vreemd genoeg is het plastic tasje nu voor de Dia keten meteen ook het meest verkochte product.

De Dia verkoopt echter voor 0,58 euro ook stevige plastic, jute en van aardappel gemaakte tassen die milieuvriendelijk zijn waardoor de omzet en winst alleen maar hoger kan zijn. Over deze cijfers wilde de Dia echter niets kwijt.

Eroski

De Eroski groep verkocht in 2017 een totaal aan 80,5 miljoen plastic tasjes, verdeeld over 16,9 miljoen bij de Caprabo en 63,5 miljoen bij de Eroski supermarkten. Hiermee haalde deze keten tenminste 3,9 miljoen euro op. Daarnaast zal ook dit bedrag veel hoger zijn als men ook de stevige herbruikbare tassen meerekent waarvan er ongeveer 17,8 miljoen verkocht werden.

Mercadona

De Valenciaanse supermarktketen Mercadona is de grootste en populairste van heel Spanje en ongetwijfeld verkopen ze tientallen miljoenen plastic tasjes maar helaas wil de keten van eigenaar Juan Roig geen cijfers bekend maken. Met een marktaandeel van 24,1% in Spanje moeten de opbrengsten van de tasjes enorm zijn.

En dan hebben we het nog niet eens over de herbruikbare grote tassen die 0,60 euro kosten en die men tot in Nederland en België ziet. De omzet van deze plastic tassen moet enorm zijn en vele malen groter dan de eerder genoemde ketens.

Andere ketens

Ook over andere ketens zoals Carrefour, Lidl, Aldi etc. zijn geen cijfers bekend wat betreft de verkopen van de herbruikbare plastic tasjes en de duurdere herbruikbare tassen maar ook bij deze ketens zal het om miljoenen tasjes, tassen en euro’s gaan.

Ga naar de inhoud