Dierentuin Barcelona gaat langzaam sluiten

Dierentuin Barcelona gaat langzaam sluiten
Beeld: Zoobarcelona.cat

BARCELONA – De gemeenteraad van Barcelona heeft vrijdag beslist dat na 127 jaar de dierentuin van Barcelona moet sluiten. Een nieuw aangenomen regeling heeft ervoor gezorgd dat er een verbod is op broedplaatsen van dieren die later niet bevrijd kunnen worden in de natuur en dus heeft de ‘Zoo de Barcelona’ geen functie meer in de huidige vorm.

De ongeveer 2.000 dieren van 300 soorten die nu in de dierentuin van de Catalaanse stad leven zullen worden overgeplaatst naar dierenopvangcentra waar deze dieren de rest van hun leven door zullen brengen. Alleen enkele diersoorten die bedreigd worden met uitsterven mogen nog in de dierentuin blijven en zullen in de toekomst opnieuw in de natuur worden geïntroduceerd.

Diersoorten zoals de olifant, beer, kameel, kangoeroe en zebra zullen zich niet langer kunnen reproduceren omdat ze niet met uitsterven worden bedreigd terwijl andere diersoorten zoals orang-oetans een andere behandeling hebben

De Zoo de Barcelona wordt op deze manier het eerste ‘animalista’ park van Europa. Datzelfde gebeurde in 2016 ook al met de dierentuin in Buenos Aires in Argentinië die een ‘Ecoparque’ werd na het sluiten van de dierentuin en het verplaatsen van de dieren.

Het sluiten van de dierentuin van de uit 1892 stammende Zoo de Barcelona heeft waarschijnlijk niet alleen iets te  maken met het welzijn van de dieren (al is dat volgens de gemeente wel de belangrijkste reden) maar ook met de lage bezoekersaantallen.

Er zijn de laatste jaren 25% minder bezoekers naar de Zoo gekomen waarbij 2018 werd afgesloten met het laagste aantal bezoekers ooit, van de meer dan 1 miljoen in 2015 naar 785.000 in 2018.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

8
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Sierra Nevada

Goed begin. Bewustwording is alles. En de volgende stap is nadenken over de wreedheid van de vleesindustrie…

Rudy R. Puister

Dat dierentuinen hun deuren sluiten uit dier vriendelijke overwegingen zal gedeeltelijk wel opgaan. Ook het economische aspect is van belang natuurlijk. Heel veel dierentuinen doen aan fokprogramma’s mee om bepaalde diersoorten te behouden en in sommige gevallen zelfs weer tot populatie wasdom te komen. Veel, veelal kleinere, diersoorten zullen in een dierentuin ook niet echt een slecht leven lijden als de ruimte maar enigszins op hun natuurlijke habitat lijkt. Maar het moge duidelijk zijn dat vooral de grotere wild soorten natuurlijk amper in een natuurlijke omgeving gehouden kunnen worden in een stad in een klimaat dat het hunne niet is… Lees verder »

Anoniem

En ondertussen hebben mensen wel een hond….

Piet Paëlla

Dit loze commentaar van “anoniem” begrijp ik niet, maar dat zal wel aan mij liggen. Dat ze de zoo willen sluiten in Barcelona, lijkt mij weer een voorbeeld van onkunde. Ze zouden er goed aan doen om eens te onderzoeken en vooral te zeggen WAAROM de bezoekersaantallen zo gedaald zijn, maar ik geef de mogelijke redenen : – de hele dierentuin ziet er desolaat, onverzorgd uit, met weinig vernieuwingen en geen goeie gastronomie en verdere faciliteiten, waardoor bezoekers de dierentuin slechts één keer bezoeken als een soort verplicht nummer tegenover hun kinderen – de entree-prijs is ondanks gemeentesubsidie wellicht te… Lees verder »

Anoniem

Niet iedereen kan piet paella heten natuurlijk 🙂
Ik bedoel dat il het een beetje hypocriet vind om een dierentuin te sluiten vanwege dierenrechten. Als de dieren goed verzorgd worden dan heb ik niks tegen een dierentuin, in tegenstelling tot mensen die er wel tegen zijn, en ondertussen wel huisdieren hebben, of zelf op een appartementje wonen en ook niet in de vrije natuur.

Rudy R.

Kan de redactie niet eens beginnen met loze en onzinnige of nutteloze dan wel opruiende commentaren niet meer te plaatsen als men zich niet eerst eens met naam en toenaam voorgesteld heeft? Dat maffe anonieme gedoe daar wordt de wereld alleen maar slechter van…

Scout

(wilde) Dieren horen in de vrije natuur en niet in kooitjes.

Anoniem

En ondertussen hebben mensen wek een hond….

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.