Dierentuin Barcelona gaat langzaam sluiten

Oeps ... foto ontbreekt!

Dierentuin Barcelona gaat langzaam sluiten

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De gemeenteraad van Barcelona heeft vrijdag beslist dat na 127 jaar de dierentuin van Barcelona moet sluiten. Een nieuw aangenomen regeling heeft ervoor gezorgd dat er een verbod is op broedplaatsen van dieren die later niet bevrijd kunnen worden in de natuur en dus heeft de ‘Zoo de Barcelona’ geen functie meer in de huidige vorm.

De ongeveer 2.000 dieren van 300 soorten die nu in de dierentuin van de Catalaanse stad leven zullen worden overgeplaatst naar dierenopvangcentra waar deze dieren de rest van hun leven door zullen brengen. Alleen enkele diersoorten die bedreigd worden met uitsterven mogen nog in de dierentuin blijven en zullen in de toekomst opnieuw in de natuur worden geïntroduceerd.

Diersoorten zoals de olifant, beer, kameel, kangoeroe en zebra zullen zich niet langer kunnen reproduceren omdat ze niet met uitsterven worden bedreigd terwijl andere diersoorten zoals orang-oetans een andere behandeling hebben

De Zoo de Barcelona wordt op deze manier het eerste ‘animalista’ park van Europa. Datzelfde gebeurde in 2016 ook al met de dierentuin in Buenos Aires in Argentinië die een ‘Ecoparque’ werd na het sluiten van de dierentuin en het verplaatsen van de dieren.

Het sluiten van de dierentuin van de uit 1892 stammende Zoo de Barcelona heeft waarschijnlijk niet alleen iets te  maken met het welzijn van de dieren (al is dat volgens de gemeente wel de belangrijkste reden) maar ook met de lage bezoekersaantallen.

Er zijn de laatste jaren 25% minder bezoekers naar de Zoo gekomen waarbij 2018 werd afgesloten met het laagste aantal bezoekers ooit, van de meer dan 1 miljoen in 2015 naar 785.000 in 2018.

Ga naar de inhoud