skip to Main Content
Kloof tussen rijke en arme regio’s in Spanje nog niet gedicht
123rf

Kloof tussen rijke en arme regio’s in Spanje nog niet gedicht

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Binnen Spanje en de verschillende autonome regio’s is een grote ongelijkheid wat betreft rijkdommen en armoede. Dat wil zeggen dat Spanje er de afgelopen 18 jaar nog niet in geslaagd is om de kloof tussen de rijke en arme regio’s van Spanje te dichten. Uit de cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) blijkt dat de rijkste regio de Comunidad de Madrid is en de armste regio Extremadura.

Om de verschillen tussen de verschillende Spaanse regio’s of autonome deelstaten aan te geven wordt gebruik gemaakt van het inkomen per hoofd van de bevolking (renta per capita). Uit de gegevens blijkt dat tussen 2000 en 2018 er autonome regio’s zijn waar men rijker is geworden maar meer regio’s waar de inwoners er op achteruit zijn gegaan.

De regio’s waar men in 18 jaar tijd rijker is geworden zijn: Galicië (+12,5%), Baskenland (+9,2%), Extremadura (+6,6%), Aragón (+6%), Asturië (+5,3%), Castilla y León (+3,7%), Castilla-La Mancha (+1,8%) en de Comunidad de Madrid (+1,2%).

In de overige autonome regio’s is men erop achteruit gegaan volgens de cijfers van het INE: Andalusië (-0,2%), Cantabrië (-1,3%), Murcia (-1,9%), Catalonië (-2,6%), Navarra (-4,3%), Comunidad Valenciana (-7,7%), La Rioja (-8%), Ceuta (-12,6%), Canarische Eilanden (-16,4%), Melilla (-17,2%) en de Balearen (-22,2%).

BBP per inwoner in de regio’s

Als gekeken wordt naar het BBP (bruto binnenlands product en PIB in het Spaans) per inwoner van de autonome regio’s dan was dat gemiddeld in heel Spanje 15.935 euro in 2000 maar is dat gestegen naar 25.854 euro in 2018.

Als men ervan uitgaat dat het gemiddelde 100% is in Spanje dan zitten de volgende autonome regio’s boven het gemiddelde: Comunidad de Madrid (135,1%), Baskenland (131,8%), Navarra (123%), Catalonië (119%), Aragón (110,8%), La Rioja (103,8%) en Balearen (103,5%).

De volgende regio’s (en autonome steden) worden gezien als ‘armer’ aangezien het BBP onder het landelijke gemiddeld zit: Castilla y León (94,4%), Cantabrië (92,1%), Galicië (90,1%), Asturië (89,3%), Comunidad Valenciana (87,6%), Murcia (81,7%), Canarische Eilanden (81,3%), Castilla-La Mancha (79,9%), Ceuta (77,5%), Andalusië (74%), Melilla (71,5%) en Extremadura (70,3%).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Het treurige is dat in Spanje de middengroep niet zo groot is als in de rest van west Europa, en sinds de crisis nog kleiner is geworden. Wat dat betreft blijft het hier aansukkelen als een 2e wereld land.

 2. Het ging over….de kloof tussen rijke en arme regio’s…
  Dus wat Vox hier mee te maken heeft….
  Het mooie van het kapitalistische systeem is dat er een redelijk grote groep in het “middeninkomen” zit!!
  Daarnaast is het in dit artikel duidelijk geworden dat de verschillen in Spanje nooit weggewerkt gaan worden!!!
  Geloof dat deze verschillen in elke samenleving aanwezig zijn.
  Trieste is dat die regio’s die het meest geleden hebben van de roerige Spaanse geschiedenis, nog steeds achteraan in de rij lopen!!
  In ieder geval is het ijs weer duurder geworden…. dus voorzichtig dat het niet nog verder breekt!!

 3. KOOS WAT BEN JE KORTZICHTIG IN EEN DEMOCRATIE KRIJGT EEN IEDER EEN KANS OF LEUK IS OF NIET.
  ER IS ALTIJD NOG DE MOGELIJKHEID TE VERKASSEN.

  P.S. IK WOON 39 JAAR IN ANDALUCIA.

  1. John ik neem je niet serieus want je bent aan het SCHELDEN, en wat kan mij het schelen dat je al 39 jaar ergens woont? Als je blind geboren wordt blijf je altijd blind hoeveel jaren dan ook voorbij gaan.

  2. Je kunt de caps lock gewoin uitzetten. Komt namelijk over als schreeuwen in plaats van praten. En dan maakt het niet meer uit wat je mening is, want je non verbale communicatie doet alle (goede?) bedoelingen teniet.

 4. Dat kan liggen omdat die “Comunidades autonomas” allemaal verschillende kosten hersenen, bijvoorbeeld de erfbelastingpercentage tussen die Comunidades is zo verschrikkelijk groot. Ik kan dan VOX best wel begrijpen dat ze van die “Comunidades autonomas” af willen.

  1. Tuurlijk zo valt alles goed te praten natuurlijk en VOX is een gedrocht dat zo snel als maar mogelijk is weg gewerkt moet worden goed of kwaadschiks.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken