Onderzoek naar vlinders in de Spaanse Pyreneeën als bio-indicatoren van klimaatverandering

Onderzoek naar vlinders in de Spaanse Pyreneeën als bio-indicatoren van klimaatverandering
Beeld: Apollovlinder / 123rf

Onderzoek naar vlinders in de Spaanse Pyreneeën als bio-indicatoren van klimaatverandering

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – In de Spaanse Pyreneeën is in de provincie Huesca een onderzoek gestart naar drie vlindersoorten omdat zij gezien worden als bio-indicatoren voor wat betreft de klimaatverandering. Van deze drie vlindersoorten wordt het voortbestaan bedreigd door de verandering in het klimaat en hun leefomgeving.

Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Milieu is samen met de regionale overheid van de autonome regio Aragón een onderzoek gestart naar vlinders. Het gaat om de volgende soorten: apollovlinder (parnassius apollo), de zwarte apollovlinder (parnassius mnemosyne) en de bergluzernevlinder (colias phicomone).

De apollovlinders zijn opgenomen in de catalogus van bedreigde soorten van Aragón en het ontbreekt aan adequate informatie voor het beheer van hun leefgebieden. Het onderzoek startte reeds in 2018 in de meest westelijke Pyreneeën om in 2019 verder te gaan in de centrale Pyreneeën en nu gecontinueerd wordt in de meest oostelijke Pyreneeën.

Zowel de apollovlinder als de zwarte apollovlinder zijn van Euraziatische oorsprong. De eerste is alleen aanwezig in de Pyreneeën van het hele Iberische schiereiland (Spaanse vasteland). De tweede ook voorkomt in het Cantabrisch Gebergte, het Iberisch Stelsel, het Centraal Stelsel en de Sierra Nevada.

Sinds 2011 wordt gedeeltelijke monitoring van de ‘parnassius apollo’ uitgevoerd in gebieden zoals het nationale park Ordesa en Monte Perdido, het natuurpark Guara of het beschermde landschap San Juan de la Peña-Oroel waar een opvallend tekort aan exemplaren is terwijl van de zwarte apollovlinder de beschikbare informatie praktisch nihil is.

De bergluzernevlinder wordt inmiddels niet meer gesignaleerd in de valleien van Hecho en Aísa of bij Canfranc terwijl er een sterke achteruitgang is waargenomen van deze vlindersoort in de nabijheid van skipistes zoals bij Candanchú, Somport, Astún, Anayet, Formigal, Panticosa en Portalet.

Deze zomer gaat het onderzoek verder in de valleien van Bujaruelo, Gistaín, Bielsa, Benasque, Barrabés en Tena.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.