Slangen ontwaken uit winterslaap op Ibiza en Formentera

Oeps ... foto ontbreekt!

Slangen ontwaken uit winterslaap op Ibiza en Formentera

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – De steeds hoger wordende temperaturen zorgen ervoor dat de slangen op de eilanden Ibiza en Formentera weer ontwaken en actief worden. Er zijn reeds enkele exemplaren gevangen maar de komende dagen en weken zullen er nog veel meer uit hun winterslaap ontwaken.

De Balearen eilanden Ibiza en Formentera hebben al jaren te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee ‘pitiusas’ eilanden voorkomen. Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die veel als decoratie gebruikt worden.

De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de ‘culebra de escalera’ ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de ‘serpiente de herradura’ ofwel hoefijzer-zweepslang, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zich af kunnen bijten.

De slangen worden nadat ze gevangen zijn in de meeste gevallen gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen en andere inheemse diersoorten in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

2020

In de zomer van 2020 (in de winter zijn er geen slangen) werden er 1.381 slangen gevangen, iets meer dan in 2019. Op Formentera steeg de slangen vangst met 5% naar 494 slangen. Om de slangen te vangen werden er door de autoriteiten meer dan 400 slangenvallen geplaatst waarna de slangen door de experts werden meegenomen. Op Ibiza steeg het aantal gevangen slangen met 7% naar 889 slangen. 

Sinds dat men vier jaar geleden in 2016 is begonnen met de campagne COFIB zijn er maar liefst 6.463 slangen gevangen in de speciale slangenvallen die in totaal 263.575 dagen dienst hebben gedaan. In 2021 zijn er drie keer zoveel slangenvallen verdeeld op beide eilanden.

Ga naar de inhoud