Wereldwijde Covid-19-crisis officieel voorbij maar Spanje hanteert mondkapjesplicht

Wereldwijde Covid-19-crisis officieel voorbij maar Spanje hanteert mondkapjesplicht
Beeld: via canva.com

Wereldwijde Covid-19-crisis officieel voorbij maar Spanje hanteert mondkapjesplicht

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 5 mei 2023 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de internationale noodtoestand voor de COVID-19-pandemie beëindigd vanwege de aanzienlijke daling van ernstige gevallen en sterfgevallen wereldwijd. De directeur-generaal van de WHO heeft de beslissing bekendgemaakt na een vergadering van het noodcomité van de organisatie op 4 mei om de huidige situatie van de pandemie te bespreken. De pandemie heeft in meer dan drie jaar tijd minstens 765 miljoen mensen getroffen en ongeveer 20 miljoen levens gekost. In Spanje geldt nog steeds een mondkapjesplicht in bijvoorbeeld apotheken, verzorgingshuizen en ziekenhuizen.

Volgens officiële cijfers heeft de ziekte bijna 7 miljoen mensen wereldwijd gedood sinds het werd uitgeroepen tot een gezondheidscrisis op 30 januari 2020, toen ernstige gevallen en sterfgevallen wereldwijd begonnen toe te nemen. De WHO schat echter dat het werkelijke aantal sterfgevallen veel hoger zou kunnen zijn en kan oplopen tot 20 miljoen. Sinds het begin van de pandemie zijn er meer dan 765 miljoen bevestigde gevallen geweest volgens de gegevens van de WHO. Hoewel Europa over het algemeen het hoogste aantal bevestigde gevallen heeft gehad, hebben Noord- en Zuid-Amerika het hoogste aantal sterfgevallen gezien.

In december 2022 bereikten de gevallen van Covid-19 hun piek toen de omicron variant zich over de hele wereld verspreidde en vooral in het westelijke deel van de Stille Oceaan hard toesloeg. Het vaccin dat in recordtijd werd ontwikkeld, heeft miljarden doses over de hele wereld mogelijk gemaakt en het aantal sterfgevallen is aanzienlijk lager gebleven dan tijdens eerdere pieken. Op dit moment zijn de gevallen en sterfgevallen van Covid-19 de laagste in drie jaar tijd. Toch zijn er in de laatste week van april meer dan 3.500 mensen gestorven en zijn er nog steeds miljarden mensen die niet zijn gevaccineerd.

Spanje

In Spanje zijn volgens de officiële cijfers sinds het begin van de pandemie in maart 2020 in het land 13.845.825 personen ‘besmet’ geraakt of positief op Covid-19 getest terwijl er officieel 120.964 personen met of door Covid-19 zijn overleden. Deze cijfers zullen in de werkelijkheid veel hoger zijn. Ondertussen zijn er in Spanje 105,5 miljoen vaccins gezet en zijn 40,7 miljoen inwoners volledig (met twee prikken) gevaccineerd, dat is bijna 93% van de bevolking van 12 jaar en ouder. Er zijn ook 26,5 miljoen inwoners die een derde prik hebben ontvangen.

Maatregelen die nog gelden

Sinds 8 februari 2023 kwam er na bijna drie jaar in Spanje een einde aan de verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op verschillende andere plaatsen. De mondkapjes zijn sinds 8 februari nog wel verplicht in gezondheidscentra zoals medische centra, ziekenhuizen, apotheken, tandartsen, fysiotherapeuten en verpleeghuizen. Dat geldt dan voor de personen die deze plaatsen bezoeken en die daar werken. Waarschijnlijk zal daar na de beslissing van de Wereldgezondheidsorganisatie binnenkort ook een einde aan komen in Spanje.

Ga naar de inhoud