Diplomatieke relatie tussen Spanje en Argentinië bekoeld door slecht ontvangen uitspraken

Diplomatieke relatie tussen Spanje en Argentinië bekoeld door slecht ontvangen uitspraken
Beeld: via canva.com

Diplomatieke relatie tussen Spanje en Argentinië bekoeld door slecht ontvangen uitspraken

De relatie tussen Argentinië en Spanje gaat al eeuwen terug. Spanje koloniseerde Argentinië van de 16e tot de 19e eeuw, en na de onafhankelijkheid van Argentinië bleven de twee landen nauwe banden onderhouden. In de afgelopen jaren zijn de betrekkingen tussen de twee landen echter bekoeld, vooral sinds de machtsovername van de Argentijnse president Javier Milei in december 2023. Recent hebben uitspraken van een Spaanse minister voor een diplomatieke onenigheid gezorgd.

De spanningen tussen de regering van Pedro Sánchez en Javier Milei bereikten dit weekend een hoogtepunt, maar deze spanningen zijn al langer aan de gang en werden al duidelijk bij de machtsoverdracht in december vorig jaar. Bij die gelegenheid reisde koning Felipe VI namens Spanje, zonder dat president Sánchez of enige minister hem vergezelde. Het was een teken van een wederzijdse afkeer. Milei beschouwt het Spanje van Sánchez als een socialistisch land dat tegen vrijheid is, terwijl de Spaanse regering afstand van hem neemt, zoals ze dat ook deden met Bolsonaro of Trump.

De woorden van Transportminister Óscar Puente hebben olie op het vuur gegooid. Puente suggereerde dat Milei tijdens zijn verkiezingscampagne uitspraken had gedaan in een twijfelachtige toestand. Deze opmerkingen leidden tot een heftige reactie van Milei’s team, dat de beschuldigingen afdeed als laster en smaad en de Spaanse premier, Pedro Sánchez, aanviel omdat hij zich op persoonlijke problemen rond zijn vrouw concentreerde in plaats van op staatszaken.

Óscar Puente zei in een interview met de krant El País dat Milei “mogelijk onder invloed van stoffen was” toen hij bepaalde verklaringen deed tijdens zijn verkiezingscampagne. Deze verklaringen werden breed opgepakt door de Spaanse media en veroorzaakten verontwaardiging in Argentinië. De Argentijnse regering eiste excuses van Puente en de Spaanse regering, die afstand nam van de uitspraken van de minister. Puente weigerde echter zijn excuses aan te bieden en zei dat hij “alleen de waarheid had gesproken”.

De uitspraken van Puente hebben de betrekkingen tussen Argentinië en Spanje verder verslechterd. De twee landen hebben al een gespannen relatie vanwege de verschillende politieke standpunten van hun regeringen. De uitspraken van Puente hebben deze spanningen alleen maar vergroot. Het is onduidelijk hoe de twee landen hun relatie kunnen herstellen na deze laatste controverse.

Javier Milei zal op 18 mei aanwezig zijn bij een evenement in Madrid, georganiseerd door de extreemrechtse partij Vox, op uitnodiging van de partijleider, Santiago Abascal. Het is opmerkelijk dat er een hechte band bestaat tussen Abascal en Milei, aangezien Milei de Argentijnse leider vergezelde bij zijn inauguratie op 10 december. Er staan geen bezoeken gepland aan de Spaanse regering en premier Pedro Sánchez of aan het koningshuis.

Ga naar de inhoud