Zwemverbod bij strand op Baleareneiland Menorca vanwege haai

Zwemverbod bij strand op Baleareneiland Menorca vanwege haai
Beeld: via canva.com

Zwemverbod bij strand op Baleareneiland Menorca vanwege haai

Menorca is een eiland in de Middellandse Zee dat deel uitmaakt van de Balearen. Het eiland staat bekend als een populaire toeristische bestemming vanwege zijn prachtige stranden en heldere zeewater. Op maandag 6 mei 2024 werd rond 15.30 uur zwemmen op het strand van Arenal d’en Castell in Menorca verboden vanwege de aanwezigheid van een haai.

De haai, een blauwe haai of tintorera in het Spaans, had een lengte tussen de 2 en 3 meter en werd gezien in de baai van het dorp Es Mercadal. Om veiligheid te waarborgen werden de badgasten uit het water gehaald en hesen strandwachten de rode vlag, wat betekent dat zwemmen verboden is. Het was even spannend, maar gelukkig keerde de haai na enkele uren terug naar de open zee.

Weliswaar is de blauwe haai niet gevaarlijk voor de mens, maar toch zijn er een aantal redenen waarom zwemmen verboden is als er een haai in de buurt is. Ten eerste zijn haaien roofdieren en kunnen ze mensen aanvallen als ze zich bedreigd voelen en ten tweede kunnen haaien ziektes bij zich dragen die op mensen kunnen worden overgedragen.

Als je een haai ziet, is het belangrijk om kalm te blijven en niet in paniek te raken. Zwem rustig naar de kant en probeer de haai niet aan te raken. Als de haai je aanvalt, probeer jezelf dan te verdedigen door de haai te slaan of te schoppen.

De blauwe haai, ook wel bekend als de Prionace glauca, is een van de herkenbaarste haaiensoorten vanwege zijn slanke lichaam en opvallende blauwe kleur. Deze haaiensoort kan een lengte bereiken van wel 3,8 meter en staat bekend om zijn snelheid en behendigheid in het water. De blauwe haai heeft grote, scherpe tanden en een gestroomlijnd lichaam dat hem in staat stelt om prooien zoals vis en inktvis te vangen.

Ga naar de inhoud