skip to Main Content
Niet alle donkerharige Nederlanders en Vlamingen zijn afstammelingen van Spaanse soldaten
123RF

Niet alle donkerharige Nederlanders en Vlamingen zijn afstammelingen van Spaanse soldaten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Geen Spaans DNA in Nederlanders en Belgen

123RF

MADRID – De “zwarte legende” over de Spaanse soldaten die tijdens de tachtigjarige oorlog de Nederlandse vrouwen verkrachten waardoor er donkerharige kinderen met donkere ogen werden geboren blijkt niet waar te zijn. Volgens een artikel in de krant El Mundo gelooft een groot deel van het Nederlandse en Vlaamse volk in die legende dat er veel Nederlanders en Vlamingen zijn die verre afstammelingen zouden zijn van de Spanjaarden.

Nu klinkt deze theorie of legende ook wel aanneembaar en is het te begrijpen, immers ten tijde van een oorlog en zeker in de jaren 1568 tot 1648 toen men de tachtigjarige oorlog vocht in Nederland en België, hebben de soldaten zich ongetwijfeld niet netjes gedragen en waren er aardig wat Nederlandse en Belgische vrouwen het slachtoffer van de driften van de Spaanse mannen.

Daarom zegt men dat het te begrijpen is dat met name in het zuiden van Nederland in Limburg, Brabant en Zeeland maar ook in het Vlaamse België er naast de typisch Nederlandse blondharige en blauwogige inwoners er ook mensen zijn die geen 1.80 meter zijn maar kleiner en donker haar en ogen hebben.

Studie

Een nieuwe studie van de Universiteit van Leuven zegt nu dat er geen bewijzen zijn gevonden van Spaans DNA in de Nederlanders en Vlamingen die anders zijn dan de rest van Nederland en Vlaams België. Tijdens dat onderzoek heeft men het DNA van 1.300 Nederlanders en Belgen onderzocht die in de gebieden wonen waar vroeger de Spaanse troepen marcheerden.

De onderzoekers zeggen dat er in de 15e en 16e eeuw ongetwijfeld verkrachtingen van Nederlandse en Belgische vrouwen door Spaanse soldaten hebben plaatsgevonden maar er zijn geen bewijzen gevonden dat deze acties effect hebben gehad op de huidige generatie met donkere haren en donkere ogen uitziende Nederlanders en Belgen.

100 jaar

De Spaanse aanwezigheid was niet lang genoeg om het DNA van een volk te veranderen. Deze conclusie trekt men terwijl de Spanjaarden toch ruim 100 jaar over Nederland en België geregeerd hebben tussen 1566 en 1648 toen de verklaring van onafhankelijkheid werd erkend.

Volgens de onderzoekers gelooft men nog steeds in de “zwarte legende” terwijl deze waarschijnlijk als propaganda verspreid werd om de Spanjaarden van die tijd negatief neer te zetten. De Spaanse soldaten werden gedurende de oorlog en ook de jaren daarna neergezet als een leger van verkrachters en dieven.

De conclusie van het onderzoek van de Universiteit van Leuven is dus dat er geen Spaans bloed door de aderen van Nederlanders en Vlamingen stroomt. Maar de wetenschappers weten ook dat het moeilijk is om de publieke mening te veranderen dus … laat iedereen zijn of haar eigen conclusie trekken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Mijn vrouw en haar overleden zuster waren typische gitane.de kinderen van haar zuster nog meer, op een markt vraag men mij 400 peseta´s, laters gaat mijn vrouw weer voorbij vraagt de prijs “¿ cuanto valé ? 300 pst. Aan de grens overgang “Seu d´Urgel” vroeg men dikwijls of ze een Spaanse was. Ook zegde een groepje Gitana´s direct na mijn vraag of ze kon zeggen welk ras mijn vrouw was en in koor GITANA was hun antwoord. Ze is 82j en nog steeds zwart haar, héél klein beetje grijs en ze is 1m52 De moeder en tantes zijn allemaal zo, uit de streek Eeklo, dus ik geloof er wel in. Op een dag in een café kwam een meisje naar de sigaret automaat… mijn schoondochter zegde héé Sonja is hier , zo erg gelijkte dat meisje op het Petekind van mijn vrouw.

  2. Er bestaat ook een theorie dat vele donkere landgenoten afstammen van de uit Frankrijk afkomstige Hugenoten, die zich rond het jaar 1700 vestigden in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, onder hen vele vluchtelingen die als militairen hadden gediend in het leger van Lodewijk XIV.

  3. Ik denk dat er meer vermenging is geweest door het koloniaal verleden dan door de 100 jarige oorlog. En van de huurlingen die meer Germaanse kenmerken hadden hebben ze dus het verkeerde onderzoek uitgevoerd.

  4. Werkelijk iets dat ze in België bezig houdt. Ik heb daar als Nederlander nog nooit bij stilgestaan, van gehoord of gelezen. En geschiedenis is echt wel een punt van interesse bij mij. En ware het niet dat het noorden van Europa juist is bevolkt vanuit het zuiden? In de steentijd etc.? Als we op dna gaan zoeken komen we dan niet uiteindelijk bij de diep donkere mens uit die ooit in Afrika leefde? (Voor de gelovigen onder ons, hoe zit het dan met Adam en Eva. Die waren toch behoorlijk blank met mooie blonde manen…..)

    Dus als er al een genoemde legende zou bestaan, waar ik dus nog nooit van gehoord heb, dan is deze ver gezocht.

    Tijdens de burgeroorlog zaten er hier in Spanje nogal wat Duitsers en aan de republikeinse kant ook veel Noord Europeanen. Aan beide kanten zal er ook wel al dan niet onder dwang, van het minnespel zijn genoten. Dadelijk ben je als opvallend blanke Spanjaard zeker opgezadeld met Noord Europeesche genen? Wordt het niet tijd voor een onderzoek?

  5. De zogenaamde spaanse soldaten waren voor een groot deel huurlingen en dus geen Spanjaarden. Deze huurlngen kwamen vaak uit Duitsland, of wat nu Duitsland is, en zullen dan ook vaak blond zijn geweest met blauwe ogen.

  6. Het lijkt me zinvol om eerst maar eens uit te gaan zoeken van welke nationaliteiten die Spaanse soldaten waren. Of is men niet van op de hoogte dat er veel huursoldaten waren?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken