Niet alle donkerharige Nederlanders en Vlamingen zijn afstammelingen van Spaanse soldaten

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De “zwarte legende” over de Spaanse soldaten die tijdens de tachtigjarige oorlog de Nederlandse vrouwen verkrachten waardoor er donkerharige kinderen met donkere ogen werden geboren blijkt niet waar te zijn. Volgens een artikel in de krant El Mundo gelooft een groot deel van het Nederlandse en Vlaamse volk in die legende dat er veel Nederlanders en Vlamingen zijn die verre afstammelingen zouden zijn van de Spanjaarden.

Nu klinkt deze theorie of legende ook wel aanneembaar en is het te begrijpen, immers ten tijde van een oorlog en zeker in de jaren 1568 tot 1648 toen men de tachtigjarige oorlog vocht in Nederland en België, hebben de soldaten zich ongetwijfeld niet netjes gedragen en waren er aardig wat Nederlandse en Belgische vrouwen het slachtoffer van de driften van de Spaanse mannen.

Daarom zegt men dat het te begrijpen is dat met name in het zuiden van Nederland in Limburg, Brabant en Zeeland maar ook in het Vlaamse België er naast de typisch Nederlandse blondharige en blauwogige inwoners er ook mensen zijn die geen 1.80 meter zijn maar kleiner en donker haar en ogen hebben.

Studie

Een nieuwe studie van de Universiteit van Leuven zegt nu dat er geen bewijzen zijn gevonden van Spaans DNA in de Nederlanders en Vlamingen die anders zijn dan de rest van Nederland en Vlaams België. Tijdens dat onderzoek heeft men het DNA van 1.300 Nederlanders en Belgen onderzocht die in de gebieden wonen waar vroeger de Spaanse troepen marcheerden.

De onderzoekers zeggen dat er in de 15e en 16e eeuw ongetwijfeld verkrachtingen van Nederlandse en Belgische vrouwen door Spaanse soldaten hebben plaatsgevonden maar er zijn geen bewijzen gevonden dat deze acties effect hebben gehad op de huidige generatie met donkere haren en donkere ogen uitziende Nederlanders en Belgen.

100 jaar

De Spaanse aanwezigheid was niet lang genoeg om het DNA van een volk te veranderen. Deze conclusie trekt men terwijl de Spanjaarden toch ruim 100 jaar over Nederland en België geregeerd hebben tussen 1566 en 1648 toen de verklaring van onafhankelijkheid werd erkend.

Volgens de onderzoekers gelooft men nog steeds in de “zwarte legende” terwijl deze waarschijnlijk als propaganda verspreid werd om de Spanjaarden van die tijd negatief neer te zetten. De Spaanse soldaten werden gedurende de oorlog en ook de jaren daarna neergezet als een leger van verkrachters en dieven.

De conclusie van het onderzoek van de Universiteit van Leuven is dus dat er geen Spaans bloed door de aderen van Nederlanders en Vlamingen stroomt. Maar de wetenschappers weten ook dat het moeilijk is om de publieke mening te veranderen dus … laat iedereen zijn of haar eigen conclusie trekken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.