menu: rubrieken, zoeken & meer

Beperking bezoekers Cova Tallada in Jávea

Beperking bezoekers Cova Tallada in Jávea
Beeld: National Geographic

Beperking bezoekers Cova Tallada in Jávea

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Vanaf 15 juni moet het massatoerisme afgelopen zijn in de grotten van de Cova Tallada in Jávea. Vanaf die datum mogen er nog maar 370 wandelaars en 112 bezoekers per kajak de grotten betreden. Bezoekers die de Cova Tallada willen bekijken dienen dit van te voren te reserveren.

Vanaf half juni moet het afgelopen zijn met de toeristenmassa in de grotten en het omringende natuurpark van Cova Tallada in de kustplaats Jávea. Er mogen dagelijks nog maar maximaal 482 personen naar binnen om te genieten van de grotten die op zeeniveau ter land en ter zee te bezoeken zijn.

Om toeristische massificatie te voorkomen heeft men afgesproken een limiet vast te stellen. Dat houdt dus in dat vanaf 15 juni er nog maar 370 wandelaars (dus over land) de grotten mogen bezoeken en dat er 112 personen via de kajak (dus over water) de grotten mogen invaren.

Tijden

Verder is bepaald dat er op hetzelfde moment niet meer dan 71 bezoekers in de grotten mogen zijn. Er zijn ook tijden vastgesteld waarbij er tussen 9 en 10.30 uur 43 personen naar binnen mogen en daarna tot 14.30 uur elk anderhalf uur 57 bezoekers.

In de ochtend (tussen 8 en 15 uur) moeten de grotten gedeeld worden met bezoekers die per kajak komen. Het zijn de excursiebedrijven die controle op het aantal kajak-bezoekers dienen uit te voeren. Er mogen maximaal 14 kajakkers tussen 9 en 11 uur de grotten invaren en daarna elk anderhalf uur tot 15 uur 21 kajakkers tegelijk.

In de middag tussen 15 uur en 20.30 uur mogen er elk anderhalf uur 71 bezoekers tegelijk in de grotten zijn en hoeft dit niet gedeeld te worden met kajak-bezoekers.

Reserveren

Om vanaf 15 juni de Cova Tallada te bezoeken dient men te reserveren. Die reservering is alleen geldig op een bepaalde dag en het daarbij horende geboekte tijdstip. In het Spaanse krantenartikel staat echter geen website vermeld waar gereserveerd kan worden maar dat zal ongetwijfeld later bekend worden gemaakt. Er staat ook niet bij of de reservering gratis of tegen betaling is.

Het zullen agenten van de lokale politie eenheden uit de gemeenten Dénia en Jávea zijn die de controles gaan uitvoeren om te voorkomen dat de grotten net zoals andere jaren vollopen met bezoekers.

Cova Tallada

De grot

De Cova Tallada is een van de meest indrukwekkende grotten in de regio Valencia maar deze is niet op natuurlijke wijze ontstaan. Het is een in het tijdperk van de Moren gegraven grot om ruwe steen en zand te verwijderen voor de bouw van gebouwen. Voorbeelden daarvan zijn het kasteel van Dénia of in een later tijdperk de kerk van San Bartolomé de Jávea.

De grot bevindt zich in de gemeente Jávea maar de makkelijkste route om er over land te komen is vanuit Dénia waar een korte wandeling van 750 meter eindigt bij de grot. Vanuit Jávea is een langere en ietwat moeilijke (hoogteverschillen) ongeveer twee uur durende optie via de ‘Les Planes’ wandeling.