Beperking bezoekers Cova Tallada in Jávea

Beperking bezoekers Cova Tallada in Jávea
Beeld: National Geographic

ALICANTE – Vanaf 15 juni moet het massatoerisme afgelopen zijn in de grotten van de Cova Tallada in Jávea. Vanaf die datum mogen er nog maar 370 wandelaars en 112 bezoekers per kajak de grotten betreden. Bezoekers die de Cova Tallada willen bekijken dienen dit van te voren te reserveren.

Vanaf half juni moet het afgelopen zijn met de toeristenmassa in de grotten en het omringende natuurpark van Cova Tallada in de kustplaats Jávea. Er mogen dagelijks nog maar maximaal 482 personen naar binnen om te genieten van de grotten die op zeeniveau ter land en ter zee te bezoeken zijn.

Om toeristische massificatie te voorkomen heeft men afgesproken een limiet vast te stellen. Dat houdt dus in dat vanaf 15 juni er nog maar 370 wandelaars (dus over land) de grotten mogen bezoeken en dat er 112 personen via de kajak (dus over water) de grotten mogen invaren.

Tijden

Verder is bepaald dat er op hetzelfde moment niet meer dan 71 bezoekers in de grotten mogen zijn. Er zijn ook tijden vastgesteld waarbij er tussen 9 en 10.30 uur 43 personen naar binnen mogen en daarna tot 14.30 uur elk anderhalf uur 57 bezoekers.

In de ochtend (tussen 8 en 15 uur) moeten de grotten gedeeld worden met bezoekers die per kajak komen. Het zijn de excursiebedrijven die controle op het aantal kajak-bezoekers dienen uit te voeren. Er mogen maximaal 14 kajakkers tussen 9 en 11 uur de grotten invaren en daarna elk anderhalf uur tot 15 uur 21 kajakkers tegelijk.

In de middag tussen 15 uur en 20.30 uur mogen er elk anderhalf uur 71 bezoekers tegelijk in de grotten zijn en hoeft dit niet gedeeld te worden met kajak-bezoekers.

Reserveren

Om vanaf 15 juni de Cova Tallada te bezoeken dient men te reserveren. Die reservering is alleen geldig op een bepaalde dag en het daarbij horende geboekte tijdstip. In het Spaanse krantenartikel staat echter geen website vermeld waar gereserveerd kan worden maar dat zal ongetwijfeld later bekend worden gemaakt. Er staat ook niet bij of de reservering gratis of tegen betaling is.

Het zullen agenten van de lokale politie eenheden uit de gemeenten Dénia en Jávea zijn die de controles gaan uitvoeren om te voorkomen dat de grotten net zoals andere jaren vollopen met bezoekers.

Cova Tallada

De grot

De Cova Tallada is een van de meest indrukwekkende grotten in de regio Valencia maar deze is niet op natuurlijke wijze ontstaan. Het is een in het tijdperk van de Moren gegraven grot om ruwe steen en zand te verwijderen voor de bouw van gebouwen. Voorbeelden daarvan zijn het kasteel van Dénia of in een later tijdperk de kerk van San Bartolomé de Jávea.

De grot bevindt zich in de gemeente Jávea maar de makkelijkste route om er over land te komen is vanuit Dénia waar een korte wandeling van 750 meter eindigt bij de grot. Vanuit Jávea is een langere en ietwat moeilijke (hoogteverschillen) ongeveer twee uur durende optie via de ‘Les Planes’ wandeling.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Je kunt ook een keertje de ‘Cueva prehistorica de las Calaveras bij Benidoleig bezoeken. Kost een paar euro en is best de moeite waard, ook het terras naast de ingang!

Overwinteren heeft dus nog een voordeel. Het is nooit druk in de grot. Vanaf Les Planes een mooie wandeling. Ook nog de Torre Gerro meepakken en/of het “spookdorp”.
Een aparte grot, neem wel licht mee…

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.