Spaans rijbewijs B geldig tot 4.250 kg maar niet voor campers

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaans rijbewijs B geldig tot 4.250 kg maar niet voor campers

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 juli (2019) zal de Spaanse verkeersdienst DGT een wijziging invoeren in het verkeersreglement wat betreft het rijbewijs type B. Vanaf die datum mag men als houder van het B rijbewijs ook auto’s besturen die zwaarder zijn dan de tot nu toe toegestane maximummassa van 3.500 kg.

De toegestane maximummassa wordt verhoogd naar 4.250 kg maar dat zal alleen gelden voor voertuigen die milieuvriendelijk (vehículos ecológicos) zijn en op alternatieve brandstoffen rijden (zoals o.a. zware elektrische bestelbussen). Deze wijziging geldt dus in praktisch alle gevallen niet voor campers en personenwagens die caravans trekken aangezien deze op diesel en/of benzine rijden.

Verwarring

Er is op internet verwarring ontstaan vanwege de geplande verruiming in Spanje want deze geldt namelijk alleen voor voertuigen die als gevolg van een zwaar accupakket een hogere toegestane maximummassa hebben dan 3.500 kg, met een maximum van 4.250 kg. Het laadvermogen van het voertuig mag hierdoor niet toenemen.

Volgens een publicatie van de Europese Unie is het doel van deze verruiming het bevorderen van het gebruik van voertuigen die door alternatieve brandstoffen worden aangedreven, ofwel het leveren van een bijdrage aan de reductie van broeikasgasemissies, aldus Camperpunt.

Op dit moment mag een automobilist met een rijbewijs type B een voertuig van maximaal 3.500 kilo besturen. Alleen met een aanhanger (maximaal 750 kilo) achter de auto mag men rijden met maximaal 4.250 kilo. Dat zal dus in de toekomst voor bepaalde voertuigen deels gaan veranderen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Rijbewijs categorieën in Spanje[/su_note]

Campers

Om op dit moment met een camper te mogen rijden in Spanje heeft men het rijbewijs B nodig (max. 3.500 kg. en max. 8 personen). Is de maximaal toegestane massa van de camper meer dan 3.500 kilo en tot maximaal 7.500 kilo, dan dient men een rijbewijs C1 te hebben. Is een camper zwaarder dan 7.500 kilo dan dient men een rijbewijs C te hebben. De rijbewijzen C en C1 worden ook wel vrachtwagenrijbewijzen genoemd.

Met het gewicht van de camper wordt de toegestane maximummassa bedoeld. Dit is het lege gewicht + het maximale laadvermogen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Regels voor campers in Spanje[/su_note]

Campers waar meer dan 8 zitplaatsen in zitten (jezelf niet meegerekend) mag je alleen rijden als je een busrijbewijs (D of D1) hebt. Er is dan geen sprake van een maximaal toegestane massa van de camper.

Ga naar de inhoud