skip to Main Content
Spaans rijbewijs B geldig tot 4.250 kg maar niet voor campers
123rf

Spaans rijbewijs B geldig tot 4.250 kg maar niet voor campers

MADRID – Vanaf 1 juli (2019) zal de Spaanse verkeersdienst DGT een wijziging invoeren in het verkeersreglement wat betreft het rijbewijs type B. Vanaf die datum mag men als houder van het B rijbewijs ook auto’s besturen die zwaarder zijn dan de tot nu toe toegestane maximummassa van 3.500 kg.

De toegestane maximummassa wordt verhoogd naar 4.250 kg maar dat zal alleen gelden voor voertuigen die milieuvriendelijk (vehículos ecológicos) zijn en op alternatieve brandstoffen rijden (zoals o.a. zware elektrische bestelbussen). Deze wijziging geldt dus in praktisch alle gevallen niet voor campers en personenwagens die caravans trekken aangezien deze op diesel en/of benzine rijden.

Verwarring

Er is op internet verwarring ontstaan vanwege de geplande verruiming in Spanje want deze geldt namelijk alleen voor voertuigen die als gevolg van een zwaar accupakket een hogere toegestane maximummassa hebben dan 3.500 kg, met een maximum van 4.250 kg. Het laadvermogen van het voertuig mag hierdoor niet toenemen.

Volgens een publicatie van de Europese Unie is het doel van deze verruiming het bevorderen van het gebruik van voertuigen die door alternatieve brandstoffen worden aangedreven, ofwel het leveren van een bijdrage aan de reductie van broeikasgasemissies, aldus Camperpunt.

Op dit moment mag een automobilist met een rijbewijs type B een voertuig van maximaal 3.500 kilo besturen. Alleen met een aanhanger (maximaal 750 kilo) achter de auto mag men rijden met maximaal 4.250 kilo. Dat zal dus in de toekomst voor bepaalde voertuigen deels gaan veranderen.

Campers

Om op dit moment met een camper te mogen rijden in Spanje heeft men het rijbewijs B nodig (max. 3.500 kg. en max. 8 personen). Is de maximaal toegestane massa van de camper meer dan 3.500 kilo en tot maximaal 7.500 kilo, dan dient men een rijbewijs C1 te hebben. Is een camper zwaarder dan 7.500 kilo dan dient men een rijbewijs C te hebben. De rijbewijzen C en C1 worden ook wel vrachtwagenrijbewijzen genoemd.

Met het gewicht van de camper wordt de toegestane maximummassa bedoeld. Dit is het lege gewicht + het maximale laadvermogen.

Campers waar meer dan 8 zitplaatsen in zitten (jezelf niet meegerekend) mag je alleen rijden als je een busrijbewijs (D of D1) hebt. Er is dan geen sprake van een maximaal toegestane massa van de camper.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Rijbewijs B alleen aanhanger tot 750kg ? Is het in Spanje anders dan in NL?
  In NL is rijbewijs B tot max 3500kg. Wat inhoud dat als de auto gewicht + laadvermogen 2000 kg is de aanhanger 1000kg mag zijn. Gewicht aanhanger is het maximaal laadvermogen van de aanhanger. Samen mag het de 3500kg niet overschrijden. Het 750kg verhaal van aanhangers gaat om het eigen keuringsbewijs en kentekenplaat. Boven de 750 moet de aanhanger zijn eigen kenteken hebben eronder niet.

 2. Tja typisch EU , geen standaard regels voor dit soort zaken,
  Gewicht is gewicht en dus duidelijk weer discriminatie ten top .
  Waar blijft de grootste Camperclub van Europa (NKC ) kan die niet lobbyen
  bij collega,s in Duitsland , Frankrijk enz voor uniforme regels .
  4250 kg als standaard voor B rijbewijs maar alleen voor voertuigen die technisch
  vanuit de fabriek of na upgrading van remmen , vering en banden dittotaal gewicht kunnen verwerken.
  Fijne dagen en veilige km.

 3. Wat een zege is de EU toch. Waar zouden we zijn zonder deze regels?
  Dat er duizenden camperaars Spanje niet meer aandoen omdat ze hier in principe dus niet meer zouden mogen rijden met B, of BE.
  Onvoorstelbaar..

 4. Lijkt me logisch. Een accupakket met een beetje actieradius weegt nu eenmaal meer dan 60 liter diesel. En bovendien, iedereen kan C1 halen, met 2 vingers in de neus!

 5. Dus , het gewicht doet er eigenlijk niet meer toe, als je maar het goede voertuig hebt .

  Alleen mensen met een electrische auto kunnen met een zwaardere auto omgaan. ??

  Diesel en Benzine rijders kunnen het zwaardere gewicht niet handelen. ?

  Is dit, volgens de huidige wetten, geen dicriminatie ?.

 6. Is dit nu weer geen typisch Europees onderwerp om op Europees vlak aan te pakken. Wat doet Europa ???. Een Spanjaard met een auto van + 3,5 ton en rijbewijs B , mag in de andere landen niet rijden

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken