Spaans rijbewijs B geldig tot 4.250 kg maar niet voor campers

Spaans rijbewijs B geldig tot 4.250 kg maar niet voor campers
Beeld: 123rf

Spaans rijbewijs B geldig tot 4.250 kg maar niet voor campers

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 juli (2019) zal de Spaanse verkeersdienst DGT een wijziging invoeren in het verkeersreglement wat betreft het rijbewijs type B. Vanaf die datum mag men als houder van het B rijbewijs ook auto’s besturen die zwaarder zijn dan de tot nu toe toegestane maximummassa van 3.500 kg.

De toegestane maximummassa wordt verhoogd naar 4.250 kg maar dat zal alleen gelden voor voertuigen die milieuvriendelijk (vehículos ecológicos) zijn en op alternatieve brandstoffen rijden (zoals o.a. zware elektrische bestelbussen). Deze wijziging geldt dus in praktisch alle gevallen niet voor campers en personenwagens die caravans trekken aangezien deze op diesel en/of benzine rijden.

Verwarring

Er is op internet verwarring ontstaan vanwege de geplande verruiming in Spanje want deze geldt namelijk alleen voor voertuigen die als gevolg van een zwaar accupakket een hogere toegestane maximummassa hebben dan 3.500 kg, met een maximum van 4.250 kg. Het laadvermogen van het voertuig mag hierdoor niet toenemen.

Volgens een publicatie van de Europese Unie is het doel van deze verruiming het bevorderen van het gebruik van voertuigen die door alternatieve brandstoffen worden aangedreven, ofwel het leveren van een bijdrage aan de reductie van broeikasgasemissies, aldus Camperpunt.

Op dit moment mag een automobilist met een rijbewijs type B een voertuig van maximaal 3.500 kilo besturen. Alleen met een aanhanger (maximaal 750 kilo) achter de auto mag men rijden met maximaal 4.250 kilo. Dat zal dus in de toekomst voor bepaalde voertuigen deels gaan veranderen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Rijbewijs categorieën in Spanje [/su_note]

Campers

Om op dit moment met een camper te mogen rijden in Spanje heeft men het rijbewijs B nodig (max. 3.500 kg. en max. 8 personen). Is de maximaal toegestane massa van de camper meer dan 3.500 kilo en tot maximaal 7.500 kilo, dan dient men een rijbewijs C1 te hebben. Is een camper zwaarder dan 7.500 kilo dan dient men een rijbewijs C te hebben. De rijbewijzen C en C1 worden ook wel vrachtwagenrijbewijzen genoemd.

Met het gewicht van de camper wordt de toegestane maximummassa bedoeld. Dit is het lege gewicht + het maximale laadvermogen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Regels voor campers in Spanje [/su_note]

Campers waar meer dan 8 zitplaatsen in zitten (jezelf niet meegerekend) mag je alleen rijden als je een busrijbewijs (D of D1) hebt. Er is dan geen sprake van een maximaal toegestane massa van de camper.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.