De musea El Prado, Reina Sofia en Thyssen weer open in Madrid

De musea El Prado, Reina Sofia en Thyssen weer open in Madrid
Beeld: Europa Press

De musea El Prado, Reina Sofia en Thyssen weer open in Madrid

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De belangrijkste en meest bezochte musea van de Spaanse hoofdstad Madrid zijn El Prado, Reina Sofia en Thyssen-Bornemisza. Deze musea zijn tot nu toe voor het grote publiek gesloten geweest maar sinds zaterdag 6 juni zijn de deuren weer open gegaan. Er zijn echter wel maatregelen genomen en er zijn minder zalen beschikbaar met als voordeel dat de belangrijkste kunstwerken dichter bij elkaar hangen en het veel rustiger is dan normaal.

In feite konden musea al in Fase 1 open zijn maar niet alle musea wilden dat en men besloot in Madrid te wachten. Deze maandag zal Madrid in de de-escalatiefase 2 belanden en is er meer bewegingsvrijheid bij de inwoners van de stad en autonome regio.

De drie belangrijkste musea El Prado, Museo Reina Sofia en Museo Thyssen-Bornemisza openen dit weekend de deuren en het bezoek is het eerste weekend gratis. Maar wees er snel bij want er mogen maar 33% van de normale toegestane capaciteit aan bezoekers binnen zijn dus entreekaartjes zullen snel op zijn.

Museo El Prado

Het El Prado museum is een van de meest bezochte musea van Spanje (in 2019 met meer dan 3 miljoen bezoekers) maar men heeft nooit haast gehad om te heropenen. Maar nu is het museum open onder de naam ‘Reencuentro’ (tot 13 september) met de belangrijkste kunstwerken van o.a. Velázquez, Goya, Tiziano, Rubens, Caravaggio, El Greco, Fra Angelico dichter bij elkaar.

Men heeft 190 kunstwerken verplaatst waardoor het bijvoorbeeld voor het eerst sinds 1929 mogelijk is om de schilderijen ‘Las Hilanderas’ en ‘Las Meninas’ van Diego Velazquez naast elkaar in dezelfde zaal te zien of ‘La Anunciación’ van Fra Angelico en ‘El Descendimiento’ (Kruisafneming) van Rogier van der Weyden die nu naast elkaar hangen.

In alle zalen dient men de social distance van 2 meter te handhaven en moet men mondkapjes dragen. Er staan of hangen op meerdere plaatsen flessen met desinfecterende gels en bij binnenkomst wordt de temperatuur gemeten. Daarnaast mogen er maar een bepaald aantal personen (33% of 1.800 personen per dag) tegelijkertijd aanwezig zijn dus van te voren reserveren is een must.

Museo Reina Sofia

Het Reina Sofia museum is met name bekend vanwege de ‘El Guernica’ van Pablo Picasso. Het voordeel is dat er in die bepaalde zaal maar maximaal 30 personen tegelijk mogen zijn terwijl dat normaal gesproken 90 personen is en je het schilderij bijna niet goed kunt bekijken. Het zal zeker een rustig moment zijn om van dit kunstwerk te genieten (zonder de eeuwige Aziatische toeristen die voordringen). 

Museo Thyssen-Bornemisza

Het Thyssen-Bornemisza museum begint de opening meteen sterk met nooit eerder vertoonde schilderijen van Rembrandt met de expositie ‘Rembrandt y el retrato en Ámsterdam 1590-1670’. In feite was men met deze tijdelijke expositie al in maart begonnen maar de corona-crisis zorgde ervoor dat deze tijdelijke expositite verlengd wordt tot 30 augustus. Er mogen maar 900 personen aanwezig zijn en elke 15 minuten mogen er 25 personen naar binnen.

Ga naar de inhoud