Peseta’s kunnen nog tot 30 juni ingeleverd worden maar hoeveel zijn er nog in omloop in Spanje?

Peseta’s kunnen nog tot 30 juni ingeleverd worden maar hoeveel zijn er nog in omloop in Spanje?
Beeld: 123rf

Peseta’s kunnen nog tot 30 juni ingeleverd worden maar hoeveel zijn er nog in omloop in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De inwoners van Spanje hebben nog tot 30 juni 2021 de tijd om de oude peseta’s bij een filiaal van de Centrale Bank van Spanje in te leveren. Daarna is het niet meer mogelijk en worden de peseta’s alleen nog collector items of helemaal niets meer waard. 19 jaar geleden werd de peseta omgeruild voor de euro maar na al die tijd zijn er nog steeds voor bijna 1,6 miljard euro aan peseta’s in omloop.

22 jaar geleden werd de euro als muntsoort in Maastricht geboren en 19 jaar geleden op 1 januari 2002 werd de euro als betaalmiddel gelanceerd waarbij de oude Spaanse muntsoort de peseta kwam te vervallen. De peseta kan niet meer als betaalmiddel gebruikt worden maar veel Spanjaarden hebben volgens de Bank van Spanje nog steeds peseta’s in huis.

De Banco de España heeft aangegeven dat de Spanjaarden nog voor een bedrag van ongeveer 1,6 miljard euro aan peseta’s munten en biljetten thuis hebben liggen. De 1,59 miljard euro staat gelijk aan ongeveer 270 miljard peseta’s. De bezitters van deze oude Peseta’s hebben officieel nog de tijd tot 30 juni 2021 om deze in te leveren en om te wisselen voor euro’s.

Biljetten 

Volgens de Centrale Spaanse Bank kunnen alle biljetten vanaf 1939 ingeleverd worden bij de Banco de España. Biljetten van de periode 1936-1939 worden door experts onderzocht voordat men beslist deze te accepteren of niet. Overigens moeten alle biljetten tenminste voor 50% goed en dus niet beschadigd zijn. Bekijk HIER (PDF) een lijst met alle peseta biljetten die geaccepteerd worden.

Om te weten welke munten je nog kan inwisselen bij de Spaanse Bank kun je HIER (PDF) klikken. De munten die op 1 januari 2002 in omloop waren kunnen ingewisseld worden maar die munten die daarvoor in omloop waren worden niet geaccepteerd. Behalve de 2.000 peseta’s munten want dat zijn collector items.

De Spaanse Bank zegt echter dat zo’n 45% van de oude Spaanse muntsoort nooit meer ingeleverd zal worden omdat deze in handen is van verzamelaars en door veel mensen voor de nostalgie worden bewaard. Na 30 juni 2021 zal volgens de Spaanse Bank 99% van alle peseta’s geen waarde meer hebben en slechts een klein deel wordt of blijft een collector item.

Iets meer over de peseta

De euro verving in in 2002 in Spanje (en Andorra) de nationale muntsoort Peseta die in 1869 werd ingevoerd. Het woord peseta stamt af van het Catalaanse pesseta en betekent ‘deeltje’ of ‘stukje’.

De peseta had munten van de volgende waardes: 1, 5, 10, 25 (met en zonder gat in het midden), 50, 100, 200, 500 en 200. De 5, 25, 50, 100 en 500 peseta munten werden het frequentst gebruikt.

Daarnaast waren er 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 biljetten. Deze hadden na de invoering de waarden in euro’s van respectievelijk 6,01 €, 12,02 €, 30,05 € en 60,10 €.

Het was voor de Spanjaarden en lastige omschakeling omdat men van duizenden en tienduizenden peseta’s om moest schakelen naar de wat cijfers betreft minder euro’s.

Weliswaar kon men tot 27 januari 2002 nog gebruik maken van de peseta’s waarna de euro als enige betaalmiddel werd gezien in de landen van de eurogroep, de bedragen bleven nog lange tijd in winkels, supermarkten en op de prijskaartjes van auto’s en woningen naast de euro’s ook in peseta’s staan (zelf nu 19 jaar later nog steeds).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.