El Vendrell ontmoedigt nudisme op stranden om gluurders te vermijden

El Vendrell ontmoedigt nudisme op stranden om gluurders te vermijden
Beeld: Google Streetview

El Vendrell ontmoedigt nudisme op stranden om gluurders te vermijden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – De gemeente El Vendrell aan de Costa Dorada raadt de strandgangers af om aan nudisme te doen om zo gluurders te vermijden. De gemeente is van mening dat de stranden geen privacy genoeg hebben en daarom wordt het nudisme ontmoedigd. Feit is dat sinds 1989 het nudisme officieel en volgens de wet op alle stranden is toegestaan in Spanje, iets dat door het Europese Hof en de Ombudsman is bevestigd. Maar gemeenten kunnen dat zelf regelen en zoeken meestal naar discrete delen van stranden voor het nudisme, iets wat in El Vendrell lastig is.

Enkele jaren geleden werd voorgesteld om een deel van het Les Madrigueres te markeren en geschikt te maken voor nudisme. Maar de gemeente El Vendrell ontmoedigt het nudisme en voert het gebrek aan privacy en mogelijke gluurders als motieven aan. Daarnaast zegt de gemeente dat de stranden van El Vendrell geen ‘nudisme-traditie’ hebben.

De stranden van El Vendrell zijn erg breed en eigenlijk is het een lang strand tussen Calafell en Roda de Berà aan de Costa Dorada in de Catalaanse provincie Tarragona. Juist deze rechte, vlakke en uitgerekte strandgebieden maakt het ongeschikt om aan nudisme te doen, aldus de gemeente. Om de openbare orde te handhaven en gluurders te vermijden kiest de gemeente liever nudisme-vrije stranden.

In een gemeentelijke verordening wordt uitgesloten dat het strand van Les Madrigueres geschikt is voor nudisme omdat het om een beschermd natuurgebied gaat en op een speciale manier behandeld moet worden. verder staat dit gebied bekend om vogels te spotten en dat staat in contrast met het nudisme. En omdat er geen alternatieven zijn wordt El Vendrell omschreven als geen geschikte plaats om nudiems te beoefenen.

In 2017 moest de gemeente El Vendrell een brief naar Google sturen omdat Google Maps het Les Madrigueres strand markeerde als een nudisme gebied. Dat zorgde er toen voor dat er veel nudisten naar het strand kwamen.

Ga naar de inhoud