Australische vrouw na bewijs Spaanse wetenschapster na 20 jaar celstraf vrijgekomen

Australische vrouw na bewijs Spaanse wetenschapster na 20 jaar celstraf vrijgekomen
Beeld: YouTube / screenshot

Australische vrouw na bewijs Spaanse wetenschapster na 20 jaar celstraf vrijgekomen

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse wetenschapster Carola García de Vinuesa heeft bewijs gevonden voor een van de grootste gerechtelijke dwalingen die ooit begaan is. Op grond van deze bewijzen heeft de Australische overheid Kathleen Folbigg na twintig jaar onterechte celstraf voor de vermeende moord op haar vier kinderen vrijgesproken. 

De Australische Kathleen Folbigg werd eind de jaren 90 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor de moord op haar vier kinderen, ook al waren er aanwijzingen dat het om een gerechtelijke dwaling zou kunnen gaan. De Spaanse genetisch wetenschapster Carola García Vinuesa heeft bewezen dat de kinderen stierven door mutaties in hun DNA die tot een plotse dood leidden. Dankzij haar thesis wist ze Folbigg uit de gevangenis te redden.

Een tijd lang was Kathleen Folbigg de meest gehate vrouw van Australië. Ze werd beschuldigd van de moord op haar vier kinderen, een van de vreselijkste misdaden uit de Australische geschiedenis. Nu blijkt echter dat het om een gerechtelijke dwaling gaat. De sleutel tot het raadsel lag in handen van de Spaanse wetenschapster Carola García Vinuesa, die via DNA-onderzoek heeft aangetoond dat Folbigg de vier baby’s niet vermoordde, maar dat het om een genetisch defect ging.

In een periode van tien jaar tijd had Vinuesa samen met haar partner Craig in totaal vier kinderen; Caleb, Patrick, Sarah en Laura. Geen van de kinderen bereikte echter de leeftijd van twee jaar. Ook al leek het eerst om een geval van wiegendood te gaan, een plotse kindersterfte waarbij de oorzaak niet gevonden wordt. Na de scheiding van het koppel stapte de echtgenoot echter naar de pers en beweerde dat de dood misschien wel niet zomaar veroorzaakt was. Ook al was er geen hard bewijs voor, werd Kathleen Folbigg uiteindelijk effectief veroordeeld voor de moord op haar kinderen. 

De eerste zoon, Caleb, werd geboren in 1989 en overleed toen hij 19 dagen oud was. De tweede, Patrick was acht maanden oud toen hij overleed in 1991. Sarah werd geboren in 1993 en overleed na tien maanden en Laura werd geboren in 1999 en overleed toen ze negentien maanden oud was. García de Vinuesa heeft aangetoond dat het gaat om een zeer zeldzame genetische afwijking die bij alle vier de kinderen aanwezig was met de naam CALM2-G114R en dat deze afwijking waarschijnlijk de doodsoorzaak van alle vier de kinderen is geweest. 

Folbigg was de enige volwassen persoon in huis tijdens alle momenten van overlijden. Haar ex-man zegt dat het onmogelijk is dat alle vier de kinderen met een ongeluk zijn overleden. Gedurende dit hele proces was Folbigg depressief. De manier waarop ze over de doden in haar dagboek schreef is verkeerd geïnterpreteerd en tegen haar gebruikt om haar schuld te bewijzen.

Ga naar de inhoud