Deze zomer zullen veel inwoners van Spanje kunnen genieten van internettoegang via de satellietverbinding, mogelijk gemaakt door het programma ÚNICO-Demanda Rural. Dit project, in handen van het bedrijf Hispasat, biedt een Spaanse oplossing voor de succesvolle Starlink van SpaceX. Het doel is om supersnelle internetverbinding te leveren aan gebieden waar traditionele netwerken niet beschikbaar zijn. Dit satellietnetwerk belooft in de toekomst een snelheid tot 200 Mbps te bieden, en dit alles voor een prijs van 35 euro per maand. Dat is goedkoper dan de ruim 70 euro die je nu moet betalen voor een maandelijks contract met Starlink, inclusief ruim 300 euro voor de apparatuur.
Met een bedrag van 76,3 miljoen euro afkomstig uit Europese fondsen, heeft Hispasat de taak om supersnel breedbandinternet aan heel Spanje te leveren. De Spaanse regering, vertegenwoordigd door het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie, is vastbesloten om ervoor te zorgen dat elke inwoner, zelfs zij die in de meest afgelegen dorpen wonen, kan beschikken over een kwaliteitsvolle internetverbinding.
Conectate35 is de nieuw gelanceerde website van Hispasat, bedoeld om hun dienst, die op 12 juni van start gaat, te promoten. Deze online portal verschaft alle informatie over het satellietprogramma, inclusief de benodigde apparatuur. Binnenkort zullen de betrokken internetproviders er vermeld worden en kan men zich aanmelden voor de dienst. Opmerkelijk detail: de website geeft aan dat de internetsnelheid tegen volgend jaar zal verdubbelen, van 100 naar 200 Mbps vanaf januari 2024.
Het volledige functioneren van de dienst hangt eerst en vooral af van een toestel dat als connectiepunt met de satelliet fungeert. Vergelijkbaar met andere satellietdiensten is er een router en schotelantenne nodig, met startkosten van 600 euro. Hoewel deze kosten op de factuur zullen verschijnen, worden ze gesubsidieerd door de Spaanse overheid, in tegenstelling tot de Starlink startkosten van 300 euro (+ verzendkosten 23 euro).
Een schotelantenne, die buiten het huis wordt bevestigd met behulp van een verankerde mast, is essentieel. Deze schotel heeft een diameter van 74 centimeter voor klanten op het Spaanse vasteland en de Balearen, en 90 centimeter voor gebruikers op de Canarische Eilanden. Bovendien heb je een Tria ODU Hughes HA210-tuner nodig, die de verbinding via een coaxkabel naar binnen brengt. Als laatste component is er de router. Hispasat heeft vier verschillende modellen in de aanbieding, allemaal ondersteunen ze de maximale snelheid van 200/10 Mbps. Het topmodel biedt WiFi 5 en heeft vier gigabit-poorten.
Prijs, snelheid en limiet
Hispasat biedt zijn dienst aan kleinhandelaars aan tegen een maximumprijs van 16,68 euro per maand, terwijl de eindgebruikers 35 euro per maand betalen. Er is geen verplichting tot een langdurig contract en de dienstverlening is in beginsel vastgelegd tot de laatste dag van het jaar 2027.
Aanvankelijk beloofde Hispasat een minimale datasnelheid van 100 Mbps, een snelheid die volgens plannen in 2024 zal verdubbelen tot 200 Mbps. Daarbij moeten we echter wel rekening houden met een uploadsnelheid van 5 Mbps en een vertraging (latency) van 690 milliseconden. Deze uploadsnelheid wordt in januari 2024 ook verhoogd naar 10 Mbps.
Gebruikers krijgen een maximum van 150 GB per maand, waarna de internetsnelheid weliswaar afneemt, maar de toegang niet wordt afgesloten. De gebruiker krijgt dan een lagere prioriteit in de toegang tot de beschikbare netwerkbronnen, zoals vermeld op de website. Maar er is een optie voor de eindgebruiker om extra GB’s te kopen bij de detailhandelaar om zo meer flexibiliteit in het gebruik te hebben.
Verder is er een tijdsperiode van 5 uur (van 1:00 tot 6:00 uur ’s nachts) waarin het dataverbruik van de gebruikers niet wordt meegerekend in hun maandelijkse datalimiet. Daarnaast hebben de kleinhandelaars de mogelijkheid om extra diensten aan te bieden, waaronder IoT, IPTV, VPN, mobiele telefonie, een klantenportaal, online juridische, medische en diergeneeskundige ondersteuning, en vaste IP-adressen.