Merendeel Spaanse kinderen eet geen fruit en heel weinig groenten per dag

Merendeel Spaanse kinderen eet geen fruit en heel weinig groenten per dag
Beeld: via canva.com

Merendeel Spaanse kinderen eet geen fruit en heel weinig groenten per dag

De Gasol Foundation heeft recentelijk een alarmerend onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat het probleem van kinderobesitas in Spanje steeds ernstiger wordt. Het onderzoek benadrukt de relatie tussen de afname van de consumptie van het Mediterrane dieet en de toename van ultrabewerkte voedingsmiddelen als belangrijke factoren die bijdragen aan dit groeiende gezondheidsprobleem.

Uit het onderzoek blijkt dat de eetgewoonten van kinderen en jongeren in Spanje zorgwekkend zijn. Slechts 4 op de 10 kinderen eten minstens één stuk fruit per dag en maar liefst 86% van de kinderen krijgt te weinig groenten binnen (minder dan de aanbevolen twee porties per dag).

Slechts 8% van de kinderen consumeert de aanbevolen hoeveelheid koolhydraten, zoals pasta, brood, rijst, aardappelen, couscous of quinoa, en slechts 5% van de kinderen eet voldoende volkorenproducten.

Daarnaast haalt slechts 26% van de kinderen de aanbevolen hoeveelheid vlees (3-4 keer per week wit vlees, 2 keer per week rood vlees) en slechts 40% van de kinderen eet genoeg vis (2-3 keer per week). Het is dus duidelijk dat er ruimte is voor verbetering als het gaat om de voedingsgewoonten van kinderen en jongeren in Spanje.

De alarmerende cijfers over overgewicht en obesitas bij kinderen zijn te wijten aan het afnemende aantal mensen dat het Mediterrane dieet volgt. Dit dieet is rijk aan verse groenten, fruit, volkorenproducten, vette vis en gezonde oliën. Tegelijkertijd zien we een toename in de consumptie van ultrabewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen. Deze producten bevatten vaak veel verzadigd vet, zout en toegevoegde suikers, en hebben een lage voedingswaarde. 

De ongezonde voedingsgewoonten hebben ernstige gevolgen voor de gezondheid van kinderen. Volgens het onderzoek van de Gasol Foundation heeft een op de drie kinderen overgewicht, en 12% lijdt aan obesitas. Deze cijfers zijn vooral gestegen bij meisjes, die in het jaar 2000 een veel lagere prevalentie van overgewicht hadden dan jongens, maar nu gelijk zijn getrokken.

De piek van overgewicht doet zich meestal voor tussen de leeftijd van 6 en 9 jaar, waarbij 40% van de kinderen in die leeftijdsgroep overgewicht heeft. Er zijn echter ook signalen dat overgewicht steeds vroeger begint op te treden. 

Overgewicht en obesitas op jonge leeftijd hebben ernstige gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn. Volgens de Gasol Foundation is er een hoge waarschijnlijkheid dat kinderen met overgewicht dit hun hele leven zullen blijven ervaren als ze het overgewicht behouden tijdens de adolescentie. Dit verhoogt het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.

Ga naar de inhoud