Spanje doet als eerste EU-land mee met genocide rechtszaak tegen Israël

Spanje doet als eerste EU-land mee met genocide rechtszaak tegen Israël
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanje doet als eerste EU-land mee met genocide rechtszaak tegen Israël

In de recente escalatie van het langdurige conflict tussen Israël en Palestina heeft de wereld een gruwelijke tragedie gezien. De volledige omvang van de humanitaire crisis wordt nog duidelijk, maar we weten dat duizenden onschuldige Palestijnse burgers, waaronder veel kinderen, hun leven hebben verloren door Israëlische militaire operaties in Gaza.

De Spaanse regering heeft besloten zich als eerste EU-land aan te sluiten bij de rechtszaak van het Internationale Gerechtshof in Den Haag tegen Israël voor vermeende schendingen van het Genocideverdrag. Andere landen zoals Nicaragua, Colombia, Mexico, Libië en Chili sloten zich al eerder aan bij het verzoek van Zuid-Afrika, terwijl Ierland, Noorwegen en ook België overwegen zich aan te sluiten bij deze rechtszaak.

De beslissing van de Spaanse regering komt slechts een week nadat het land officieel Palestina als staat heeft erkend, iets wat samen met Noorwegen en Ierland gebeurde en heeft gezorgd voor een diplomatieke ruzie tussen beide landen.

De Palestijnse ambassadeur in Spanje heeft de Spaanse regering bedankt voor het consequent optreden in overeenstemming met haar principes en waarden. Hij prees Spanje ervoor zich aan te sluiten bij de rechtszaak bij het Internationale Gerechtshof. Zelfs de militante Palestijnse groepering Hamás heeft de Spaanse beslissing toegejuicht.

Ga naar de inhoud