Venetië-stijl belastingen op komst in Catalaanse kustplaatsen?

Venetië-stijl belastingen op komst in Catalaanse kustplaatsen?
Beeld: via canva.com

Venetië-stijl belastingen op komst in Catalaanse kustplaatsen?

In het tijdperk van massatoerisme staan veel populaire bestemmingen voor bijzondere uitdagingen. Historische steden wereldwijd worden geconfronteerd met enorme aantallen toeristen die hun infrastructuur en leefbaarheid onder druk zetten. Venetië in Italië heeft een innovatieve stap gezet door een belasting in te voeren voor dagjesmensen. Deze aanpak heeft andere toeristische hotspots in Spanje geïnspireerd om vergelijkbare maatregelen te overwegen, waaronder Sitges in Catalonië.

In een poging om de toenemende toeristische druk te verlichten, heeft Venetië besloten om een belasting te heffen op dagjesmensen. Deze belasting, die varieert van 3 tot 10 euro afhankelijk van het seizoen, is bedoeld om de kosten te dekken van het onderhoud en de reiniging van de stad, die zwaar worden belast door de massale toeloop van toeristen.

De invoering van de Venetië-stijl belasting heeft andere populaire Europese en ook Spaanse bestemmingen geïnspireerd om soortgelijke maatregelen te overwegen. De kustplaats Sitges, gelegen in de provincie Barcelona, is een van de eerste steden in Catalonië die de Venetië-stijl belasting heeft omarmd. Met een permanente bevolking van slechts 32.000 inwoners, maar meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar, kampt Sitges met soortgelijke uitdagingen als Venetië.

De burgemeester van Sitges, Aurora Carbonell, heeft de noodzaak van een dergelijke belasting benadrukt en erkent de beperkingen van de huidige regionale toeristische belastingen, die alleen worden geheven op hotelverblijven.

Niet alle Catalaanse steden zijn echter even enthousiast over de Venetië-stijl belasting. Palafrugell, een kustplaats ten noorden van Barcelona, erkent de uitdagingen van massatoerisme, maar ziet de Venetië-stijl belasting niet als de ideale oplossing. In plaats daarvan overweegt Palafrugell alternatieve maatregelen, zoals het beperken van de toegang tot bepaalde gebieden tijdens de piekuren in juli en augustus, uitsluitend voor bewoners.

Ook Calella en Tamariu hebben te maken met een enorme toestroom van dagjesmensen tijdens de zomermaanden. Hoewel ze de noodzaak van duurzame maatregelen erkennen, zijn ook ze terughoudend om een Venetië-stijl belasting in te voeren.

Ga naar de inhoud