Waarom gaat de gemeente Valencia 1,3 miljoen tijgermuggen vrijlaten?

Waarom gaat de gemeente Valencia 1,3 miljoen tijgermuggen vrijlaten?
Beeld: via canva.com

Waarom gaat de gemeente Valencia 1,3 miljoen tijgermuggen vrijlaten?

De tijgermug is een groeiend probleem in vele delen van Spanje. In een innovatieve aanpak om deze plaag te bestrijden, heeft de stad Valencia een baanbrekend project gelanceerd waarbij 1,3 miljoen tijgermuggen worden losgelaten. Maar is dat niet gevaarlijk voor mensen die gestoken worden?

Dit initiatief is niet gevaarlijk voor mensen en maakt gebruik van geavanceerde biotechnologie om de muggenpopulatie te verminderen zonder chemicaliën te gebruiken. Deze benadering, die al bewezen effectief is in proefstudies, biedt hoop voor een toekomst waarin we deze gevaarlijke insecten onder controle kunnen houden.

Vanaf juni tot december 2024 worden 1,3 miljoen tijgermuggen losgelaten in de Jardines de Viveros in Valencia. Concreet zullen ongeveer 45.000 insecten van deze soort elke week worden losgelaten gedurende ongeveer 30 weken. De tijgermuggen die worden losgelaten zijn steriel en zullen geen mensen steken. 

Het initiatief wordt uitgevoerd met behulp van een biologische techniek waarbij mannelijke tijgermuggen worden gefokt (alleen mannetjes die niet steken), gesteriliseerd en vrijgelaten om te paren met wilde vrouwtjes. Hierdoor produceren ze onvruchtbare eieren.

Deze innovatieve benadering, bekend als de Steriele Insecten Techniek (SIT), is een vorm van geboortebeperking voor insecten. Het proces omvat:

  1. Selectief fokken: Alleen mannelijke tijgermuggen worden gekweekt, omdat zij niet steken.
  2. Sterilisatie: De mannetjes worden blootgesteld aan straling of chemicaliën om ze onvruchtbaar te maken.
  3. Vrijlating: Deze steriele mannetjes worden in grote aantallen losgelaten.
  4. Paring: Ze paren met wilde vrouwtjes.
  5. Onvruchtbaarheid: De eieren die hieruit voortkomen, zijn niet levensvatbaar.

De keuze voor de Jardines de Viveros als startpunt voor het loslaten van de muggen is strategisch, want het is centraal gelegen voor optimale verspreiding, heeft een vochtige omgeving waar muggen gedijen en is groot genoeg voor een significante impact.

Ga naar de inhoud