Search
menu
Search

Onderzoek naar mogelijkheid van vliegvelden Reus en Girona als vierde baan voor Barcelona vliegveld

Oeps ... foto ontbreekt!

Onderzoek naar mogelijkheid van vliegvelden Reus en Girona als vierde baan voor Barcelona vliegveld

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In Barcelona is men aan het onderzoeken of men de vliegvelden van Girona en Reus in de toekomst eventueel kan gebruiken als vierde piste voor het Barcelona-El Prat vliegveld. Het probleem van het vliegveld van de Catalaanse hoofdstad is namelijk dat het te snel groeit en men al bijna aan de maximale capaciteit zit. Voorlopig wordt er alleen onderzocht of de vliegvelden van de Costa Brava en Costa Dorada, beiden op ongeveer 60 minuten rijden van Barcelona, gebruikt kunnen worden om extra capaciteit te krijgen.

Het vliegveld van Barcelona-El Prat heeft een capaciteit van 55 miljoen passagiers op jaarbasis. Gedurende 2016 waren er 44 miljoen passagiers die gebruik maakten van de installaties van Barcelona-El Prat en ondanks het feit dat de maximale capaciteit nog niet gehaald is, dient men vooruit te denken. Veel ruimte en financiële middelen om nieuwe landing/vertrek banen en nieuwe terminals te bouwen is er niet in Barcelona waardoor men met het idee kwam om de rustigere vliegvelden van Girona en Reus in te zetten als vierde en/of vijfde banen.

Het is wellicht een vergezocht idee maar feit is dat elk jaar weer duizenden mensen gebruik maken van de regionale vliegvelden van Girona en Reus, niet om aan de Costa Dorada en de Costa Brava te blijven maar om met de bus of taxi 60 minuten te rijden naar het centrum van Barcelona. Dit zijn praktijken die overal in Europa plaatsvinden waarbij onder andere Ryanair gretig gebruik maakt van kleinere vliegvelden in de buurt van bekende steden omdat deze goedkoper en rustiger zijn. De twee vliegvelden Reus en Girona werden zelfs al aangeboden als Barcelona-Reus en/of Barcelona-Girona.

Bij het vliegveld Barcelona-El Prat denkt men dit jaar af te gaan sluiten met 48 miljoen passagiers, dat zijn er 4 meer dan de 44 miljoen van 2016 maar ook 90% van de maximale capaciteit van 55 miljoen jaarlijkse passagiers. Voorlopig denkt men alleen nog aan een mogelijkheid van het inzetten van de regionale vliegvelden waardoor deze in ieder geval in de slappe wintermaanden ook meer werk zouden kunnen krijgen. Er zitten echter nog veel haken en ogen aan deze optie dus er moet nog veel over gepraat gaan worden maar wie weet in de toekomst wordt het een mogelijkheid.

Ga naar de inhoud