Weinig succes verwacht bij bijeenkomst premier van Spanje en regiopremier Catalonië

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Weinig succes verwacht bij bijeenkomst premier van Spanje en regiopremier Catalonië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Komende maandag 9 juli zal er in Madrid een bijeenkomst plaatsvinden tussen de premier van Spanje Pedro Sánchez en de regiopremier van Catalonië Quim Torra. Het feit dat de Spaanse regering rond de tafel wil zitten voor een dialoog is al heel wat en iets wat met Rajoy de laatste tijd niet mogelijk was. Het succes op een positief gesprek is enigszins verzwakt na de brief die Torra naar Sánchez heeft gestuurd.

In die brief staan “eisen” over gespreksonderwerpen waarbij de Catalaanse regiopremier de premier van Spanje laat weten dat hij alleen over het “proces”, een afgesproken referendum, de vrijlating van de “politieke gevangenen” (of politici die gevangen zitten) en meer zelfbeschikking van Catalonië wil spreken.

In de brief van Torra wordt blijkbaar geen melding gedaan over de echte problemen die het Catalaanse volk heeft, aldus de Spaanse regering. Het waren nu net de separatisten die altijd om een dialoog vroegen maar het lijkt erop dat ze maar over een ding willen praten, aldus bronnen bij de PSOE.

De socialistische regering van Sánchez wil een heel pakket van maatregelen voor alle Catalanen – en dus niet alleen de separatistische denkende inwoners – op tafel leggen zoals meer investeringen in infrastructuur en het oplossen van 31 juridische conflicten tussen de staat en Catalaanse regioregering. Dit komt volgens de PSOE dan ten goede aan alle Catalanen en niet slechts een deel van de bevolking.

Op dit moment verwacht de Spaanse regering geen positieve uitslag van de bijeenkomst komende maandag nadat de Catalaanse regiopremier in een brief zijn onveranderde standpunt heeft laten weten. Voor de regering zal een afspraak over een tweede bijeenkomst en het openhouden van het dialoog al een hele vooruitgang zijn maar ook dat is niet helemaal zeker.

Gevangenen naar Catalonië

De afgelopen week zijn een deel van de Catalaanse politici die vanwege hun deelname aan “het proces” die al maandenlang vast zitten in gevangenissen nabij Madrid, overgebracht naar gevangenissen nabij Barcelona en Gerona. De overige politici die nu nog in Madrid in de cel zitten zullen komende week ook verhuizen naar Catalaanse gevangenissen.

De Catalaanse regiopremier Torra spreekt weliswaar van een hele vooruitgang maar wil niets weten van een teken van goodwill van de Spaanse regering. De gevangenen zijn nog niet vrij en dat is nog steeds onacceptabel, aldus Torra.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.