skip to Main Content
Weinig succes verwacht bij bijeenkomst premier van Spanje en regiopremier Catalonië
Periodista Digital

Weinig succes verwacht bij bijeenkomst premier van Spanje en regiopremier Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Bijeenkomst Spaanse premier en Catalaanse regiopremier

Periodista Digital

MADRID – Komende maandag 9 juli zal er in Madrid een bijeenkomst plaatsvinden tussen de premier van Spanje Pedro Sánchez en de regiopremier van Catalonië Quim Torra. Het feit dat de Spaanse regering rond de tafel wil zitten voor een dialoog is al heel wat en iets wat met Rajoy de laatste tijd niet mogelijk was. Het succes op een positief gesprek is enigszins verzwakt na de brief die Torra naar Sánchez heeft gestuurd.

In die brief staan “eisen” over gespreksonderwerpen waarbij de Catalaanse regiopremier de premier van Spanje laat weten dat hij alleen over het “proces”, een afgesproken referendum, de vrijlating van de “politieke gevangenen” (of politici die gevangen zitten) en meer zelfbeschikking van Catalonië wil spreken.

In de brief van Torra wordt blijkbaar geen melding gedaan over de echte problemen die het Catalaanse volk heeft, aldus de Spaanse regering. Het waren nu net de separatisten die altijd om een dialoog vroegen maar het lijkt erop dat ze maar over een ding willen praten, aldus bronnen bij de PSOE.

De socialistische regering van Sánchez wil een heel pakket van maatregelen voor alle Catalanen – en dus niet alleen de separatistische denkende inwoners – op tafel leggen zoals meer investeringen in infrastructuur en het oplossen van 31 juridische conflicten tussen de staat en Catalaanse regioregering. Dit komt volgens de PSOE dan ten goede aan alle Catalanen en niet slechts een deel van de bevolking.

Op dit moment verwacht de Spaanse regering geen positieve uitslag van de bijeenkomst komende maandag nadat de Catalaanse regiopremier in een brief zijn onveranderde standpunt heeft laten weten. Voor de regering zal een afspraak over een tweede bijeenkomst en het openhouden van het dialoog al een hele vooruitgang zijn maar ook dat is niet helemaal zeker.

Gevangenen naar Catalonië

De afgelopen week zijn een deel van de Catalaanse politici die vanwege hun deelname aan “het proces” die al maandenlang vast zitten in gevangenissen nabij Madrid, overgebracht naar gevangenissen nabij Barcelona en Gerona. De overige politici die nu nog in Madrid in de cel zitten zullen komende week ook verhuizen naar Catalaanse gevangenissen.

De Catalaanse regiopremier Torra spreekt weliswaar van een hele vooruitgang maar wil niets weten van een teken van goodwill van de Spaanse regering. De gevangenen zijn nog niet vrij en dat is nog steeds onacceptabel, aldus Torra.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken