De Playa del Portitxol in Javea is een succes op Instagram

Oeps ... foto ontbreekt!

De Playa del Portitxol in Javea is een succes op Instagram

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Je hebt stranden en stranden en je hebt baaien en baaien. Daarnaast heb je stranden die in een baai liggen en die soms te mooi zijn om waar te zijn. De cala/playa del Portitxol in de provincie Alicante is een van die bestemmingen en dat weten veel mensen. Het gaat daarbij niet alleen om het mooie heldere zeewater en het kiezelstrand of de mooie omgeving maar ook om de “casitas de pescadores” ofwel de vissershuisjes die veelvuldig vastgelegd worden op Instagram en inmiddels “hot” zijn.

Witte kleine huisjes met blauw geverfde deuren en kozijnen bijna direct aan het water. Op de foto ziet het er Grieks uit en veel mensen zullen wellicht meteen aan Santorini denken waar ook de op Instagram bekende kerk met drie blauwe koepels te vinden is. In het geval van de Portitxol baai gaat het echter om een inham gelegen tussen Javea en Calpe aan de Costa Blanca in de Comunidad Valenciana waar Instagrammers van over de hele wereld hun foto’s komen maken.

Voor veel bezoekers is het een paradijs op aarde maar pas op want in de zomer kan het er erg druk worden. Hoe dan ook, de Cala de Portitxol is een verrassend strand baaitje die ook door het leven gaat als de Cala de la Barraca met het Playa de Portitxol vanwaar men uitzicht heeft op het eiland Isla de Portitxol.

Het strand van Portitxol is niet heel groot want het is ongeveer 600 meter lang en op het breedste punt 8 meter breed. Het strand zelf bestaat uit wit zand, kleine kiezels en grind (schoeisel is geen overbodige luxe) en het zeewater is diepblauw en helder waardoor het een geliefde snorkel bestemming is. Voor de kust ligt op zo’n 300 meter afstand het eiland Isla de Portitxol waar men kan genieten van de archeologische en botanische rijkdom. Het is mogelijk om een kajak te huren en op avontuur te gaan naar het eiland.

Al dat moois heeft er voor gezorgd dat er al vele jaren strandgangers naar deze baai en het strand komen, sommigen al hun hele leven. Sommigen van hen hebben het geluk om een van de gewilde oude vissershuisjes te bezitten (in een tv-programma hebben we gezien dat er ook een Nederlandse vrouw woont in een van de idyllische huisjes op het strand) terwijl anderen een villa in de dichtbij gebouwde villawijk bezitten of gewoon op bezoek komen voor een dag.

De Instagrammers hebben de baai en het mooie Grieks aandoende strand met oude vissershuisjes inmiddels ook ontdekt zoals hieronder te zien is. Daarbij valt op dat bijna iedereen naar die ene blauwe deur zoekt, waarschijnlijk de meest gefotografeerde deur van de Levante kust. Ben jij er al geweest?

https://www.instagram.com/p/BjDHlWznCVt/?taken-by=holasoycaroromo
https://www.instagram.com/p/BkIwOBcBT1O/?taken-by=javinietom
https://www.instagram.com/p/BkYDImODCHV/?taken-by=palomaherce
https://www.instagram.com/p/BjC32tPFni2/?taken-by=mari_pu
https://www.instagram.com/p/BkLrIv3gtmY/?taken-by=talia_992
https://www.instagram.com/p/BjSJoyDl_uh/?taken-by=triziaed
https://www.instagram.com/p/Bk2LfzqhDr6/?taken-at=894360744007371
https://www.instagram.com/p/Bk0vjmclhaL/?taken-at=894360744007371
https://www.instagram.com/p/BkzzkuTDvVc/?taken-at=894360744007371
https://www.instagram.com/p/Bkz1A9oD1Ol/?taken-at=894360744007371
https://www.instagram.com/p/Bkw8pX7DdSq/?taken-at=894360744007371
https://www.instagram.com/p/Bkp-z59g9MB/?taken-at=894360744007371
Ga naar de inhoud