skip to Main Content
Expert zegt dat kans op een tsunami in Spanje reëel is
123rf

Expert zegt dat kans op een tsunami in Spanje reëel is

MADRID – Het zuiden van Spanje en het oosten van de Middellandse Zee hebben een actieve seismiciteit en dat zijn volgens de tsunami expert Ignacio Aguirre ook de meest risicovolle plaatsen langs de Spaanse kust in verband met een tsunami. Tijdens een bijeenkomst in Cantabrië bevestigde de expert op natuurverschijnselen dat er een reële kans is op herhaling van een tsunami in Spanje.

De laatste jaren hebben er geen tsunami’s plaatsgevonden in Spanje. De meest recente vond plaats in 2003 bij de Balearen en daarvoor in 1969 in het zuiden en langer geleden maar de meest ernstige (allertijden) in 1755 in het zuidwesten van Spanje (en Portugal).

Het zuiden van Spanje en het oosten van de Middellandse Zee hebben een actieve seismiciteit waardoor het zeer gevoelig is voor tsunami’s. Dit werd al eens aangekaart in 2017 met een documentaire over de gevolgen van een tsunami in Spanje waaruit ook bleek dat de Spaanse autoriteiten slecht voorbereid zijn op de komst van een tsunami.

Spanje heeft weliswaar een waarschuwingscentrum voor tsunami’s dat geregeld wordt door het Nationale Geografische Instituut maar deze kan alleen waarschuwingen uitbrengen en niets meer want er bestaan geen noodplannen en er is geen protocol voor de bevolking.

Spaanse kust

Spanje heeft 7.500 kilometer aan kust en is het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd.

De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente bij Portugal en nabij Andalusië een zeebeving (maremoto) ofwel een onderzeese aardbeving plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen. Toen stierven er tenminste 5.300 mensen.

Terwijl in Portugal de stad Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde datzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleine dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

In 1969 vond er een kleine tsunami plaats na een onderzeese aardbeving in de zogenaamde Banco Gorringe, gelegen tussen de Azoren eilanden en de Straat van Gibraltar

In 2003 werden 45 minuten na een aardbeving in Algerije de gevolgen gemerkt in het zuiden van de Balearen waar in de havens diverse boten en jachten verwoest werden door de hoge golven.

Kansen

In Spanje bestaat er geen noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te reageren en, mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij behorende bebouwingen langs de kust, de verwoestingen zouden enorm zijn met alle gevolgen van dien.

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van tenminste 6 op de Schaal van Richter in de tectonische platen voor de Atlantische kust bij Cádiz en met name aan de Middellandse Zeekust. Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Wordt het dan niet eens tijd dat dit wordt aangekaart bij de betreffende instanties? Lijkt me een mooie taak voor de redactie van Spanjevandaag.

  2. In dit artikel wordt genoemd “” het oosten van de Middellandse Zee “”. Er zal wel bedoeld zijn “” het westen van de Middellandse Zee””.

    1. Volgens ij wordt er wel degelijk het oosten bedoeld.
      Ten westen van de Middellandse zee ligt Spanje en een stukje Frankrijk.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken