EK-2021 halve finales: Italië wint na verlenging en penalty’s van Spanje

Beeld: 123rf

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Spanje stond op dinsdagavond 6 juli om 21 uur in het Wembley stadion in Londen in de halve finales tegenover Italië. Het is niet de eerste keer dat beide landen tegenover elkaar staan in een EK of WK en de verdeling van gewonnen en verloren wedstrijden is gelijk. Maar in de halve finales van het EK-2021 wist Italië na een gelijkspel, verlenging en penalty’s te winnen van Spanje en zo een plaats te verdienen in de finale tegen Engeland of Denemarken op 11 juli in Londen.

Het Spaanse nationale elftal stond deze dinsdag voor de zesde keer in een halve finales van een Europees of Wereldkampioenschap mannenvoetbal waaraan Spanje 26 keer heeft deelgenomen. De laatste keer dat Spanje en Italië tegen elkaar speelden was tijdens de kwalificatie voor het WK-2018 toen Spanje met 3-0 van Italië wist te winnen. Tijdens het EK-2016 stonden Spanje en Italië in de achtste finales tegenover elkaar en won Italië met 2-0.

Tijdens de halve finales wedstrijd bij het EK-2021 had Spanje in de eerste helft een balbezit van gemiddeld 70%, wat gelijk bleef gedurende de hele wedstrijd. 9.000 aanwezige Spaanse voetbal supporters zagen dus dat Spanje wel probeerde en ook 5 keer naar het doel schoot maar de bal wilde zowel bij Spanje als bij Italië niet in het doel tijdens de eerste helft dus stand 0-0.

In de tweede helft werd het eerste doelpunt door Italië gemaakt in minuut 60 waardoor Spanje genoodzaakt was een tegendoelpunt te maken. Maar in minuut 80 wist de zo geplaagde Morata de 1-1 gelijkmaker te maken, een stand die zo bleef tot minuut 90 (+3) waardoor er een verlenging gespeeld moest worden.

De eerste 15 minuten zorgde niet voor meer doelpunten en dus moest alles gebeuren in de tweede verlenging waar ook geen doelpunten werden gemaakt. En dus kwamen er penalty’s die werden gewonnen door Italië die dus door zijn naar de finale van het EK-2021.