Nationaal Park Ordesa bekijkt oplossingen na aanvallen koeien op toeristen

Nationaal Park Ordesa bekijkt oplossingen na aanvallen koeien op toeristen
Beeld: 123rf

Nationaal Park Ordesa bekijkt oplossingen na aanvallen koeien op toeristen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – In het nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido, ten Noorden van het provincie Huesca, krijgen toeristen het steeds vaker aan de stok met agressieve koeien. Het vee wordt traditioneel elk jaar losgelaten in het hooggebergte, waar het gras langer fris en groen blijft en er dus de hele zomer wat te grazen valt. Doordat steeds meer toeristen hun weg vinden naar plekken als het nationale park van Ordesa, komt het echter vaker tot schermutselingen tussen boze herkauwers en onschuldige wandelaars.

In het centrum van het debat staat de vraag of men al dan wel of niet honden zou moeten verbieden in het Nationaal Park. Dat is aan de Franse kant van het park nu al het geval. De honden maken de koeien vaak nerveus met hun geblaf, waardoor ze onverwacht gedrag vertonen. 

Deze maand nog werd een wandelaar aangevallen door een koe. Het beest brak de heup van het slachtoffer, die op weg was naar de spectaculaire Cola de Caballo (paardenstaart), een waterval van maar liefst 25 meter hoog. De man hield zijn hond nochtans aan de leiband. Het probleem is dat de koeien honden als een bedreiging voor hun kalfjes zien. Wie zich te dicht waagt, riskeert dan ook een tegenaanval.

Op 5 Juni vond bij de Pradera de Ordesa een ware veldslag plaats. Een kudde van maar liefst veertig dieren voerde een stormloop uit op het restaurant, en bij aanblik van de viervoetige knokploeg zagen een aantal doodsbange toeristen (met honden) geen andere uitweg dan zich in het restaurant te verschuilen. Uiteindelijk werd een deel van hen onder begeleiding van de parkwachters terug naar hun wagens gebracht. Ze kwamen er gelukkig met de schrik van af.

In het kielzog van het conflict klinkt de vraag voor een verbod op het meenemen van honden. Aan de Franse zijde van het nationale park is dat al langer het geval. Honden zijn er zelfs niet welkom aan de leiband. De ecologisten benadrukken dat het niet enkel de koeien zijn die zich geterroriseerd weten, maar dat ook de wilde dieren last hebben van de honden. Al te vaak worden die toch losgelaten, waarop ze konijnen, herten of everzwijnen achterna zitten. Ook wanneer aan de leiband zien de koeien de honden vaak als een bedreiging. 

Tegelijkertijd zijn sommige politici het oneens met het voorstel. Volgens hen zijn honden in andere Nationale Parken ook toegestaan en mag Ordesa geen hondenvrij eiland worden. Wel moet de traditionele veehouderij, die gedurende het hele jaar de koeien op verschillende hoogtes laat grazen, beschermd worden. 

Het risico op ernstige ongelukken is te groot om niet in te grijpen. Terwijl de mens zich om verdere actie beraadslaagt, blijft het aan de kant van de koeien voorlopig stil.

Ga naar de inhoud