Vakantieverhuur woningen moeten ook energielabel hebben in Spanje

Vakantieverhuur woningen moeten ook energielabel hebben in Spanje
Beeld: Freepìk

Vakantieverhuur woningen moeten ook energielabel hebben in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ben jij iemand die een vakantie appartement of villa verhuurt aan vakantiegangers in Spanje? Houd er dan rekening mee dat het sinds 1 juni 2021 verplicht is om ook een energielabel te hebben voor vakantie-huurwoningen. En dat kan maar beter in orde zijn want als er gecontroleerd wordt kunnen boetes hoog oplopen.

Net zoals in andere landen bestaat in Spanje ook het energielabel voor woningen, ofwel het ‘certificado energético’. Het energielabel helpt om een woning comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat zien hoe zuinig een woning is, en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Als je een woning gaat verkopen of verhuren moet je een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete. 

Sinds 2 juni geldt dat na de publicatie in de Staatscourant BOE-A-2021-9176 ook voor vakantie-huurwoningen die verhuurd worden aan vakantiegangers of die bedoeld zijn voor toeristische vakantieverhuur. Een energielabel is verplicht als je een woning voor vakantie gebruik wilt verhuren.

Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) zijn er in Spanje circa 295.000 vakantie-huurwoningen. Alle eigenaren van deze toeristische woningen zijn verplicht om melding te doen van het energielabel bij de verhuur van de woning, zoals bv. op websites. Het energielabel moet ook ingesloten zijn in het huurcontract.

Het zijn de regionale overheden in de 17 autonome regio’s die verantwoordelijk zijn voor de naleving van deze eis. Zij controleren en kunnen ook sancties uitschrijven die tussen de 300 tot 6.000 euro liggen. In feite zijn er drie boete-niveaus: 300-600 euro voor lichte overtreding; 601-1.000 euro voor een zware overtreding; 1.001-6.000 euro voor een ernstige overtreding. Om te weten wat deze overtredingen zijn kun je naar DEZE website gaan (in het Spaans).

De boetes die door de regionale overheden gegeven kunnen worden mogen meteen toegepast worden. Dat geldt voor de vakantie-huurwoningeigenaren maar ook voor de platforms waar een woning te huur wordt aangeboden zonder energielabel.

LEES HIER het uitgebreide artikel van Idealista.es (in het Spaans).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.