Zogenaamde ‘hittekoepel’ zorgt voor temperaturen tegen de 50 graden in Spanje

Zogenaamde ‘hittekoepel’ zorgt voor temperaturen tegen de 50 graden in Spanje
Beeld: 123rf

Zogenaamde ‘hittekoepel’ zorgt voor temperaturen tegen de 50 graden in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na de enorme hittegolf vanwege de ‘hittekoepel’ die met name Canada en de Verenigde Staten getroffen heeft met meer dan 140 doden en temperaturen die tegen de 50 graden aan lagen, verwachten weerexperts dat nu Spanje aan de beurt is met extreem hoge temperaturen die de 50 graden kunnen bereiken.

LET OP: Voorlopig gaat het om voorstellingen die eerst nog moeten uitkomen maar een gewaarschuwd mens telt voor twee en extreme hitte kan gevaarlijk zijn.

Vorige week werd in Lytton (Canada) een temperatuur van 49,5 graden gemeten, iets wat nooit eerder gebeurde in Canada waar ook temperaturen van 47, 46,6 en 45 graden geregistreerd werden vorige week. Weerexperts menen nu dat de extreme warmte die Canada en de Verenigde Staten heeft getroffen op weg is naar Europa waar deze met name te merken zal zijn in Spanje en Portugal.

Er wordt gesproken over een ‘cúpula de calor’ ofwel een ‘hittekoepel’ met temperaturen die tegen de 50 graden kunnen komen te liggen, dat voorspelt althans een Franse weerspecialist op Twitter. Daarbij wordt met name gesproken over Spanje waar het kwik kan stijgen tot boven de 47 graden.

Om concreet te zijn spreekt men over temperaturen tussen de 47 en 49 graden in Córdoba, Sevilla of Mérida waarbij niet wordt uitgesloten dat het absolute hitterecord van Spanje van 47,3 graden (Montoro 13 juli 2017) verbroken zal worden. Verder wordt verwacht dat ook het Portugese hitterecord van 47,4 graden verbroken zal worden en ook het Europese hitterecord van 48 graden dat in Griekenland in 1977 werd geregistreerd verbroken kan worden in Spanje of Portugal.

Maar wat is een ‘hittekoepel’ eigenlijk? Een zogenaamde ‘hittekoepel’ ontstaat als gevolg van een hogedrukgebied dat ervoor zorgt dat het warm wordt omdat lucht daalt. Door dit dalen warmt de lucht op en droogt de lucht uit. Al het vocht dat nog in de wolken zit verdwijnt door deze droge lucht. Omdat de lucht dan ook nog eens uitzet en dus continu verwarmd wordt, blijft die lucht ook op één plek binnen dat hogedrukgebied.

Ga naar de inhoud