Spanje begroot 40 miljoen voor project Guggenheim museum in natuurgebied

Spanje begroot 40 miljoen voor project Guggenheim museum in natuurgebied
Beeld: Spain.info / web

Spanje begroot 40 miljoen voor project Guggenheim museum in natuurgebied

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De centrale overheid heeft recent besloten om 40 miljoen euro te begroten voor het project van het Guggenheim museum in Urdaibai. De provinciale raad van Biskaje heeft de overeenkomst goedgekeurd die moet worden ondertekend om het project van de grond te laten komen. Het idee is om acties die de duurzame ontwikkeling in de omgeving van het estuarium van Urdaibai ten goede komen te ondersteunen. 

Het Urdaibai estuarium is een natuurlijke regio en een biosfeerreservaat in de baai van de kust van Biskaje. Het heeft een oppervlakte van 220 vierkante kilometer en staat ook wel bekend als Mundaka of Guernica estuarium. Het Guggenheim wil onder andere de natuurlijke waarden van het reservaat versterken. Dit willen ze doen door industriële locaties te vervangen door ‘respectvolle’ ruimtes die geïntegreerd zijn in het klimaat. 

Praktisch gezien betekent dit dat het Guggenheim museum in Bilbao de grond bij Urdaibai wil reinigen. Het gaat om een oppervlakte van meer dan 63.570 vierkante meter. Daarnaast wordt ook de natuurlijke stroom van de rivier hersteld en wordt de omgeving weer genaturaliseerd. 

Om dit mogelijk te maken worden er groene zones en tuinen aangelegd waarbij ook fietsen geparkeerd kunnen worden. Er zullen daarnaast ook nieuwe fietspaden en wandelpaden aangelegd worden. 

De provinciale raad van Biskaje heeft nu dus besloten om veertig miljoen euro bij te dragen aan dit project, omdat het er veelbelovend uitziet en veel goeds kan brengen voor de omgeving. Dit was mogelijk door de overeenkomst die gemaakt werd dankzij de regeringsraad die afgelopen dinsdag op vier juli plaatsvond.

Ga naar de inhoud