EK-2024: Spanje speelt de zevende halve finale ooit in EK en WK-toernooien

EK-2024: Spanje speelt de zevende halve finale ooit in EK en WK-toernooien
Beeld: ai-beeld / redactie

EK-2024: Spanje speelt de zevende halve finale ooit in EK en WK-toernooien

Het Europees kampioenschap voetbal van 2024 is in volle gang, en Spanje heeft opnieuw bewezen waarom ze tot de absolute top van het internationale voetbal behoren. Met een indrukwekkende overwinning op Duitsland in de kwartfinales heeft ‘La Roja’ zich geplaatst voor de halve finale tegen Frankrijk op 9 juli.

Voor Spanje zal deze halve finale een nieuwe mijlpaal zijn in de nationale en internationale voetbalgeschiedenis. Het zal namelijk de zevende keer zijn dat het land in een halve finale staat van de Europese en Wereld voetbaltoernooien. Zes keer eerder stond ‘La Roja’ in een halve finale waarbij ze vijf keer wonnen en een keer verloren.

Spanje heeft in 1964 de EK-halve finale gewonnen van Hongarije. Twintig jaar later, in 1984, won Spanje opnieuw de EK-halve finale, dit keer tegen Denemarken. Helaas verloor Spanje toen de finale van Frankrijk.

De derde EK-halve finale voor Spanje vond plaats in 2008, waar ze wonnen van Rusland. Vervolgens won Spanje het EK door Duitsland te verslaan. Interessant is dat Spanje Duitsland al in de kwartfinale van het EK van 2024 heeft uitgeschakeld, nadat ze hen eerder hadden verslagen in de finale van 2008.

Tijdens de halve finale van het WK in 2010 versloeg Spanje opnieuw Duitsland en won uiteindelijk van Nederland in de historische finale in Zuid-Afrika. In 2012 speelde Spanje de halve finale van het EK tegen Portugal, waarna ze de finale tegen Italië wonnen en hun derde internationale titel op rij behaalden. Tijdens het EK van 2021 verloor Spanje echter de halve finale na strafschoppen van Italië.

Spanje speelt op 9 juli de zevende halve finale, dit keer tegen Frankrijk die uiteindelijk met penalty’s van Portugal wist te winnen. Het zal voor Spanje in 2024 ook de tiende keer zijn dat ze tegenover Frankrijk staan tijdens een EK of WK. Tot nu toe gebeurde dat negen keer, waarbij Spanje vijf keer won, waarvan twee keer in een halve finale. Er was echter ook een keer een finale die Spanje van Frankrijk won.

Ga naar de inhoud