De kust van Dénia is een unieke plaats aan de Costa Blanca om walvissen te zien

De kust van Dénia is een unieke plaats aan de Costa Blanca om walvissen te zien
Beeld: EDMAKTUB / facebook

De kust van Dénia is een unieke plaats aan de Costa Blanca om walvissen te zien

Elk jaar vindt er een spectaculair natuurlijk spektakel plaats tussen Dénia en Xàbia, langs de kustlijn van de haven van Dénia tot aan Kaap Sant Antoni. Hier kunnen bezoekers getuige zijn van de migratie van walvissen, met name de gewone vinvissen, die op één na de grootste dieren op aarde zijn. Het is een ongeëvenaard schouwspel dat zelfs de meest verwende reizigers versteld doet staan.

Langs de kustlijn tussen Dénia en Xàbia vindt jaarlijks een bijzonder natuurverschijnsel plaats: de migratie van gewone vinvissen (Spaans: rorcuales). Deze gebeurtenis maakt deze regio uniek in de wereld. In 2024 zijn er meer dan 60 bevestigde waarnemingen geweest, met dagelijkse waarnemingen in juni langs de migratieroute die vlak langs de kust loopt.

Toni Martínez, hoofd van de kustwacht van Dénia, benadrukt de uitzonderlijkheid van deze situatie: “Op welke andere plek ter wereld kun je op het terras van een restaurant zitten eten en walvissen voorbij zien komen?”.

De precieze redenen waarom gewone vinvissen, na blauwe vinvissen het op één na grootste dier ter wereld, zo dicht bij deze kustlijn zwemmen, zijn nog niet volledig begrepen door wetenschappers. Enkele theorieën zijn de geografische ligging op de migratieroute, de rijke biodiversiteit in het mariene reservaat en veranderingen in oceaanstromingen. 

Toni Martínez heeft 19 jaar ervaring en heeft zijn eigen theorie: “Als je een rechte lijn trekt van de Ligurische Zee naar de ingang van de Atlantische Oceaan (de Straat van Gibraltar), dan loopt die lijn langs Dénia.”

In 2023 zijn er op dit deel van de trekroute 97 walvissen geregistreerd. Voor 2024 wordt verwacht dat dit aantal al boven de 60 zal liggen. Toni Martínez waarschuwt echter dat deze geverifieerde gegevens slechts “de helft of minder” van de werkelijke waarnemingen vertegenwoordigen, omdat alleen de waarnemingen worden geregistreerd die alle benodigde gegevens bevatten (dag, tijd, locatie). Walvissen die ’s nachts passeren, kunnen namelijk niet worden gezien.

Het mariene reservaat rond Kaap Sant Antoni is niet alleen belangrijk voor walvissen, maar herbergt een rijke biodiversiteit. Deze natuurlijke rijkdom trekt niet alleen toeristen aan, maar is ook van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek en natuurbehoud.

De kustlijn tussen Dénia en Xàbia wordt gekenmerkt door indrukwekkende rotsformaties, steile kliffen, verborgen grotten en pittoreske baaien. Deze geologische kenmerken dragen bij aan de schoonheid van het gebied en bieden een spectaculaire achtergrond voor de walvis waarnemingen.

Ga naar de inhoud