Vooral in de zomer toename van seksuele agressie in Spanje

Vooral in de zomer toename van seksuele agressie in Spanje
Beeld: via canva.com

Vooral in de zomer toename van seksuele agressie in Spanje

In Spanje is er de afgelopen jaren een verontrustende toename geweest van seksueel geweld. Recentelijk zijn er gegevens vrijgegeven door het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken waaruit blijkt dat het aantal aangiften van seksuele agressie met 15% is gestegen in het afgelopen jaar. Met name tijdens de zomermaanden lijkt het aantal gevallen van seksuele agressie toe te nemen in Spanje.

In 2023 werden in Spanje 21.825 vermoedelijke gevallen van seksueel geweld aangegeven, wat een stijging van 14,8% betekent vergeleken met het voorgaande jaar. Deze trend is niet uniek voor Spanje, maar wordt ook waargenomen in andere Europese landen.

Bij bijna 22.000 aangiften ging het in 81% van de gevallen om seksuele agressie en in 19% van de gevallen om verkrachtingen waarbij penetratie plaatsvond. Uit de gegevens is op te maken dat seizoensgebonden patronen zijn in de aangiften met pieken in de zomermaanden en minder aangiften in de wintermaanden.

Een positief aspect is het hoge ophelderingspercentage van seksuele misdrijven in Spanje, want  81% van de aangiften van seksuele agressie wordt opgehelderd. Dit betekent dat in 8 van de 10 gevallen de dader wordt geïdentificeerd. Positief is ook dat het aantal groepsverkrachtingen is gedaald in Spanje.

Uit de statistieken blijkt dat vooral jonge vrouwen vaak slachtoffer zijn van seksueel geweld. Maar liefst 75% van de slachtoffers is jonger dan 30 jaar en 42% was zelfs minderjarig. Daarnaast blijkt dat de meerderheid van de gearresteerde verdachten de Spaanse nationaliteit heeft. Dit feit benadrukt het belang om vooroordelen en stereotypen tegen te gaan.

Ga naar de inhoud